Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat lansarea programului „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, care prevede reabilitarea blocurilor alimentare din spitale, acolo unde există, şi dotarea acestora.


Ministrul Sănătăţii a spus că a fost făcută o evaluare în 252 de spitale publice, care a arătat că două treimi dintre acestea aveau servicii de catering, doar o treime având bucătării proprii, informează Agerpres.

„Programul pe care îl lansăm (...) se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 milioane euro, dar sunt situaţii în care deja lucrurile s-au făcut, cum este aici la Spitalul Universitar. (...) Am trecut să identificăm sursele de finanţare şi avem discuţii avansate cu cei de la Banca Mondială ca să putem face un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitalele româneşti, siguranţei hranei, pentru că acesta este alt aspect”, a subliniat ministrul.

 Va exista un apel de proiecte la începutul anului viitor, a arătat Alexandru Rafila.

„De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering pentru că mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punct de vedere al conţinutului... Doar o treime dintre spitale aveau bucătării proprii”, a subliniat Rafila.

El a amintit că alocaţia de hrană a crescut de la 11 la 22 de lei pentru un pacient obişnuit, iar pentru cei cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.

„Sunt bani care sunt plătiţi separat de Ministerul Sănătăţii. Sunt transferaţi separat pentru hrană, nu se mai plăteşte din bugetul spitalului, cum era în trecut. Este clar că este o încurajare a dezvoltării serviciilor de bucătărie şi respectiv de preparare şi distribuţie a hranei”, a arătat ministrul, menţionând că la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) un astfel de proiect a fost pus în practică.

Potrivit managerului SUUB, Cătălin Cîrstoiu, asigurarea necesarului caloric corect nu este uşor de realizat într-un spital public.

„Practic, spitalul nu este un restaurant în sensul propriu al cuvântului. Aici vorbim despre o alimentaţie echilibrată”, a spus medicul, care a susţinut că este mult mai eficient să se gătească mâncarea pacienţilor cu o bucătărie proprie decât să se folosească un serviciu de catering.

 

 

Alergologia