Ministerul Sănătăţii atenţionează că măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus, întrucât supapa permite virusurilor să treacă, la expirare, şi, astfel, există riscul de a infecta alte persoane.


„Măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măşti sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respiraţia prafului şi particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permiţând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei”, arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS).

Potrivit MS, organizaţiile internaţionale recomandă ca aceste măşti să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane.

„Tipurile de măşti recomandate sunt: măştile care acoperă în întregime nasul şi gura; măştile din ţesătură cu cel puţin două straturi, care se pot spăla şi refolosi; măştile care au o sârmă de metal la nivelul nasului şi care nu permit astfel ieşirea aerului prin partea superioadă a măştii; măştile care se aşază bine pe părţile laterale ale feţei şi care nu prezintă spaţii pe unde pot pătrunde/elimina particule”, precizează ministerul.


Alergologia