Academia de Ştiinţe Medicale (ASM) a organizat vineri, 17 noiembrie, Adunarea Generală, în cadrul căreia au fost aleşi noii membri ai Biroului Executiv. În urma votului, prof. dr. Mircea Beuran a fost ales în funcţia de preşedinte al ASM, cu 90 de voturi pentru şi 3 împotrivă.


Din Biroul Executiv al ASM mai fac parte vicepreşedinţii prof. dr. Ion-Victor Bruckner, prof. dr. Florian Popa, prof. dr. Virgil Păunescu şi secretarul general prof. dr. Emanoil Ceauşu, aleşi, de asemenea, cu majoritate de voturi, se arată într-un comunicat al ASM.

Preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi pentru un mandat de 4 ani.

„Aş vrea să mulţumesc mult colegilor mei pentru încrederea acordată, dar şi pentru că ne-au susţinut în acţiunile începute acum trei ani, când am ocupat funcţia de vicepreşedinte executiv al ASM, pentru promovarea rezultatelor ştiinţifice din domeniile lor de activitate. Ne-am propus să continuăm dezbaterile ştiinţifice, mesele rotunde din domeniile noastre de activitate, medical, farmaceutic, biologie sau ştiinţe agronomice, să dezvoltăm relaţiile cu colegii români din afara graniţelor, dar şi cu cercetătorii straini cu care avem parteneriate mai vechi”, a declarat prof. dr. Mircea Beuran.

„Ne dorim, de asemenea, ca în acest mandat, să susţinem şi să promovăm  studiile cu caracter medical, ştiinţific, ale specialiştilor, membri ai Academiei, cercetători, farmacişti, dar şi a colectivelor pe care le conduc. Şi, de asemenea, considerăm foarte important să dezvoltăm cursuri de educaţie medicală pentru a face cunoscute rezultatele din domeniul  inteligenţei artificiale. În acest sens, am vrea chiar de la începutul anului viitor, să organizăm cursuri de iniţiere în domeniul inteligenţei artificiale şi apoi să le dezvoltăm aplicat pe diferite specialităţi, în aşa fel încât să se inţeleagă plusurile şi minusurile acestei etape de dezvoltare, în investigarea şi  aplicarea unor  tehnici cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Dorim să continuam şi să prezentăm publicului, prin serii de conferinţe şi mese rotunde, noutăti din lumea medicală, tehnologii şi molecule noi, astfel încât, la congresul aniversar, cu ocazia implinirii a 90 de ani de activitate a  Academiei de Ştiinţe Medicale, să putem prezenta rezultatele deosebite obţinute de românii din ţară şi din străinătate în specialităţile pe care le reprezintă”, a mai spus preşedintele ASM.

În cadrul Adunării Generale au fost acordate premiile Academiei de Ştiinţe Medicale pentru cărţi, tratate, monografii de specialitate apărute în anul 2022:

  • Premiul „Ştefan Milcu”: „Profesorii Mei”, autor Benone Duţescu
  • Premiul „Ion Pavel”: „What is new in gastroenterology and hepatology”, sub redacţia Ioana Sporea, Alina Popescu
  • Premiul „Francisc Rainer”: „Antropologie şi medicină”, coordonatori Andrei Kozma, Cristiana Glavce, Constantin Bălăceanu-Stolnici
  • Premiul „Ion Cantacuzino” 2023: „Ultrasonografia clinică a abdomenului”, autor Radu Ion Badea
  • Premiul „C. C. Iliescu” 2023: „Semiologie chirurgicală”, sub redacţia Ionică Daniel Vîlcea, Cecil Sorin Mirea
  • Premiul pentru Excelenţă: „Reumatologie” (vol.I şi II), autor Paulina Lucia Ciurea

Sursă foto: Facebook Academia de Ştiinţe Medicale




 


Alergologia