Moderna a semnat un memorandum de înţelegere cu China pentru a produce în această ţară medicamente destinate pieţei chineze, a anunţat compania farmaceutică.


Stéphane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, s-a aflat miercuri la Shanghai pentru a participa la ceremonia de semnare a acestui acord, care ar putea să ducă la o investiţie de 1 miliard de dolari, potrivit cotidianului chinez cu specific financiar Yicai, citat de AFP şi Agerpres.

Acordul îi va permite companiei americane să realizeze cercetări medicale, să dezvolte şi să producă în China medicamente care folosesc tehnologia novatoare ARN mesager, a explicat un purtător de cuvânt de la Moderna.

Contactată de AFP, compania Moderna - care a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri pe bază de ARNm împotriva COVID-19 - nu a confirmat valoarea investiţiei. Ea a precizat totuşi că un memorandum de înţelegere a fost într-adevăr semnat.

„Orice medicament produs în baza acestui acord va fi destinat exclusiv poporului chinez - care se confruntă cu aceleaşi provocări ca şi celelalte comunităţi din lume - şi nu va fi exportat”, a precizat compania americană, care nu a dezvăluit dacă producţia de vaccinuri anti-COVID-19 este la rândul ei vizată de această înţelegere.

Autorităţile de la Beijing au refuzat până acum să autorizeze utilizarea pe teritoriul chinez a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna, precum şi a vaccinurilor create împotriva noului coronavirus de alte companii, privilegiind serurile chinezeşti.

Anunţul de miercuri confirmă revenirea investitorilor străini în China, care a renunţat la politica sa sanitară denumită „zero COVID” şi care şi-a redeschis graniţele în acest an.

 




Farmacist