OMS a lansat un apel la „o acţiune imediată şi coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute, după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate.


În decursul ultimelor patru luni, cel puţin şapte naţiuni au semnalat incidente în care au fost implicate siropuri pediatrice împotriva tusei, eliberate fără reţetă, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres.

Peste 300 de decese au fost asociate cu administrarea unor astfel de medicamente în trei dintre aceste ţări, anume în Gambia, Indonezia, Uzbekistan, a precizat organizaţia. OMS a adăugat că cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul copiilor sub cinci ani.

Incidentele semnalate vizează contaminarea confirmată sau suspectată a unor siropuri de tuse fabricate în India, cu un conţinut ridicat de dietilenglicol şi de etilenglicol. „Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici”, a avertizat OMS, adăugând că aceşti compuşi „nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.

Organizaţia a lansat o primă alertă după decesul unor copii în Gambia în octombrie, urmată la o lună de o a doua alertă referitoare la Indonezia şi o alta, la începutul acestei luni, pentru Uzbekistan.

OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals şi a îndemnat statele să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanţurile de aprovizionare şi să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.

Organizaţia susţine că „nu este vorba despre incidente izolate” şi solicită „măsuri imediate şi coordonate”.

Producătorii de medicamente ar trebui „să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi”, a subliniat OMS. Companiile farmaceutice trebuie să ţină o evidenţă completă a achiziţiilor pe care le fac, să efectueze „teste exhaustive” ale ingredientelor înainte de a le utiliza şi să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.

Farmacist