Știri

OMS cere reglementări mai stricte împotriva grăsimilor trans din alimente

Aproape jumătate din populaţia globală este protejată, prin intermediul unor reglementări stricte, de acţiunea dăunătoare a acizilor graşi trans din alimente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a îndemnat pe ţările rămase în urmă din acest punct de vedere să îşi dubleze eforturile.
30 Ianuarie 2024
Știri
30 Ianuarie 2024

OMS cere reglementări mai stricte împotriva grăsimilor trans din alimente

Aproape jumătate din populaţia globală este protejată, prin intermediul unor reglementări stricte, de acţiunea dăunătoare a acizilor graşi trans din alimente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a îndemnat pe ţările rămase în urmă din acest punct de vedere să îşi dubleze eforturile.


OMS nu şi-a atins obiectivul de a eradica acizii graşi trans din alimente cel mai târziu în 2023, în contextul în care aceste grăsimi cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an, informează AFP şi Agerpres.

Organizaţia a amânat obiectivul pentru 2025 -  dar, de acum, 53 de ţări care acoperă 46% din populaţia globală implementează măsuri de bune practici, comparativ cu 11 ţări şi 6% în 2018, când OMS a lansat această campanie.

Se estimează că prin adoptarea de către toate ţările a unor politici de reglementare ar putea fi salvate aproximativ 183.000 de vieţi pe an.

„Acizii graşi trans nu au niciun efect benefic cunoscut pentru sănătate, dar prezintă riscuri enorme”, a subliniat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Suntem foarte bucuroşi că un număr atât de mare de ţări au introdus politici care interzic sau limitează acizii graşi trans în alimente”, a adăugat el.

Directorul OMS le-a îndemnat pe celelalte ţări să urmeze acest exemplu şi a cerut continuarea dialogului cu reprezentanţii industriei alimentare.

Acizii graşi trans cresc concentraţia de colesterol LDL, o lipoproteină care provoacă blocarea arterelor şi infarct miocardic. Majoritatea acizilor graşi trans provin din uleiuri vegetale parţial hidrogenate, produse la scară industrială. Aceste uleiuri sunt ieftine şi prelungesc durata de conservare a alimentelor.

OMS recomandă fie limitarea la 2 grame de acizi graşi trans industriali la fiecare 100 de grame de grăsime, în toate alimentele, fie interzicerea obligatorie la scară naţională a producţiei sau a utilizării de uleiuri parţial hidrogenate.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a decernate certificatele OMS care recompensează progresele obţinute în lupta împotriva acestui flagel, Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită şi Thailanda fiind premiate. Pentru a fi eligibile, ţările trebuie să fi implementat cele mai bune practici, apoi să asigure durabilitatea lor graţie unor sisteme riguroase de monitorizare. Statele premiate vor trebui să transmită la fiecare trei ani date actualizate, pentru a-şi păstra aceste distincţii.

 




Ginecologia (1)

solicitare omsreglementari strictegrasimi trans din alimente
Te-ar mai putea interesa
Știri

OMS cere monitorizarea cazurilor de Sindrom Guillain-Barré, după o creştere neobişnuită în Peru

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a cerut statelor membre să monitorizeze incidenţa cazurilor de Sindrom Guillain-Barré, o afecţiune neurologică cu cauze necunoscute, în urma unei creşteri neobişnuite a acestora în Peru. ...

Știri

OMS cere acţiuni imediate împotriva unor medicamente contaminate

OMS a lansat un apel la „o acţiune imediată şi coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute, după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate. ...

Știri

OMS cere „acţiune urgentă” în Europa, din cauza înmulţirii cazurilor de variola maimuţei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat „acţiune urgentă” în Europa, pentru a limita răspândirea variolei maimuţei, în condiţiile în care cazurile s-au triplat în ultimele două săptămâni pe continent. ...