Publicarea în transparenţa decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024.


Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov sunt profund îngrijoraţi de viitorul sistemului de asistenţă primară, aflat în prezent sub o ameninţare foarte serioasă, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Împreună cu modificările fiscale suplimentare si împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps. Ca urmare a acestor modificări multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face faţă cheltuielilor şi se descurajează abrupt deschiderea de noi cabinete care să umple deficitul imens deja cunoscut din sistemul de sănătate.

„Ne întrebăm: Guvernul României îşi propune astfel să încalce acordurile internaţionale şi să aducă asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps?”, se arată în comunicat.

Aproape în fiecare zi se discută despre starea de sănătate precară a populaţiei, deficitul de medici, neacoperirea cu servicii medicale în zonele rurale, plecarea în masă a medicilor din ţară şi cu toate acestea, cu toate că acest guvern şi-a luat angajamentul de a se asigura că „în cadrul Programului se exclud oricare dintre activităţile care (…) sunt susceptibile de a avea efecte negative semnificative care sunt sensibile, care pot genera impact de schimbare sau fără precedent asupra mediului şi/sau care afectează populaţia”, astăzi vorbim despre decimarea unui segment important medical, prin scăderea veniturilor cabinetelor de medicina familiei la jumătate, o decizie fără precedent în istoria României pentru o categorie profesională, se subliniază.

Recent, Prim-ministrul României a făcut referire la medicii de familie ca fiind o categorie profesională lipsită de seriozitate, prin aceasta demonstrând nu doar lipsa de respect faţă de munca acestora, dar şi o profundă necunoaştere a felului cum funcţionează sistemul de sănătate din România şi mecanismele de plată în medicina primară, mecanisme care ne-au fost impuse încă de la începuturile reformei, fără nicio consultare. Domnia sa a afirmat că „este corect să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adică serviciile prestate efectiv să primeze în faţa plăţii pe liste de pacienţi, adică pentru nişte nume puse pe o hârtie”, se arată în comunicat.

„Aceste «nume puse pe o hârtie» sunt pacienţii noştri înscrişi pe listele pe care ni le-aţi impus la reforma începută în 1998, pe baza cărora au fost tipărite cardurile de sănătate, practic toată populaţia României, cărora i s-a promis înainte de fiecare proces electoral acces la asistenţă medicală în orice colţ al ţării prin noi! Noi ne-am ţinut promisiunile, iar angajamentele noastre faţă de pacienţii noştri sunt pe viaţă, nu pentru un mandat”, a afirmat dr. Sandra Alexiu, preşedinte AMFB.

„Deficitul de medici a ajuns la cote de dezastru perceput de toată populaţia şi de analiştii economici, dar neglijat complet de către Guvernul României, care flutură de fiecare dată nevoia de asistenţă primară dar niciodată nu se apleacă asupra dezvoltării ei, în condiţiile în care mai bine de 4.000 de colegi ne-au părăsit, plecând să îşi practice profesia în alte ţări europene care înţeleg rolul medicilor de familie. Am rămas mai puţini, dar numărul pacienţilor noştri e acelaşi şi în mod cinic suntem acuzaţi că numele de pe listele noastre se înmulţesc”, a adăugat dr. Mihnea Stroe, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Reprezentanţii medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov solicită public revenirea fără întârziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

„Solicităm reparaţia capitală a sistemului unic informatic integrat care mai mult stă offline decât merge şi care nici astăzi, la atâţia ani de la implementare, nu validează corect serviciile medicale contractate şi care astfel ne sunt sistematic furate”, se mai precizează.

 




Medic