Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani, statistică prezentată cu ocazia lansării campaniei „Ceea ce simţi poate fi din cauza mea”, semnat Tiroida, organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA). În 2010, s-au înregistrat 35.439 cazuri noi de afecţiuni tiroidiene, iar, în 2016, peste 83.000 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu boli ale tiroidei.

„Trebuie să privim aceste date şi din perspectiva îmbunătăţirilor metodelor diagnostice, atât paraclinice, cât şi imagistice”, atrage atenţia prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, explicând că noile tehnici ne-au ajutat să ajungem la o estimare mult mai aproape de realitate a celor afectaţi.

În România, 86% din pacienţii cu hipotiroidie sunt femei, iar, în 2016, numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate în mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale.

Totuşi, medicii endocrinologi atenţionează că afecţiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate şi solicită implementarea unui program naţional de screening. Însă, fondurile alocate acestui sector au fost reduse în 2017.

„În ultimii patru ani, numărul de pacienţi trataţi prin Programul Naţional pentru Boli Endocrine a fost constant, undeva la peste 13.000 de pacienţi. Cu toate acestea, ceea ce s-a modificat a fost costul mediu per pacient şi, implicit, cheltuielile legate de aceşti pacienţi, care au evoluat crescător în 2014, 2015, 2016. În timp ce anul acesta, constat cu tristeţe o scădere atât a costului mediu per bolnav, cât şi a cheltuielilor din program, adică a bugetării acestui Program Naţional, care, după părerea mea, cu greu va ajunge la jumătate din valoarea de anul trecut”, declară dr. Cristian Grasu, secretar de stat.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB
Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB

„În întreaga lume, programele naţionale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialişti atenţionează că în România sunt mulţi pacienţi nediagnosticaţi. De aceea, insistăm ca autorităţile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienţi, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar“, afirmă Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Campania iniţiată de APAA urmăreşte şi informarea publicului asupra simptomelor, care, de multe ori, sunt confundate cu stresului sau depresia. Fluctuaţiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea şi oboseala cronică sunt semne că medicul de familie ar trebui să îndrume pacientul către un consult endocrinologic amănunţit şi realizarea unei analize a nivelului de TSH din sânge, mai ales pentru pacienţii de peste 35 de ani.

Rozalina Lăpădatu, președintele APAA
Rozalina Lăpădatu, președintele APAA

„Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred că este foarte important ca pacienţilor care prezintă simptomele acestor afecţiuni şi care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigaţii endocrinologice amănunţite”, spune dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicină a Familiei.

În România, regiunile cu cele mai multe cazuri de guşă endemică, unde deficitul de iod din sol joacă un rol important, sunt zona subcarpatică şi anumite regiuni din Moldova şi Transilvania, iar judeţele cele mai des afectate de deficitul de iod sunt Gorj¸ Argeş, Vâlcea, Sibiu şi Braşov. „În Europa, singurele ţări care nu au probleme tiroidiene sau oricum au foarte puţine cazuri sunt Finlanda, Norvegia, Suedia, Elveţia şi Austria”, explică dr. Rodica Petriş, medic specialist endocrinolog al Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon”.

Atât secreţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (hipertensiune arterială, arteroscleroza) şi duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, şi tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în faţa traheei şi este esenţială în buna funcţionare a organismului. Şi asta pentru că hormonii tiroidieni influenţează consumul de energie, temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii.