Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a cerut statelor membre să monitorizeze incidenţa cazurilor de Sindrom Guillain-Barré, o afecţiune neurologică cu cauze necunoscute, în urma unei creşteri neobişnuite a acestora în Peru.


În statul sudamerican a fost decretată situaţie de urgenţă naţională din acest motiv, relatează EFE şi Agerpres.

Într-o notă cu privire la situaţia din Peru, OMS cere, la modul general, să se efectueze o monitorizare a incidenţei tulburărilor neurologice, şi în special a respectivului sindrom, pentru a descoperi posibile variaţii ale numărului de cazuri.

OMS semnalează că în Peru au fost confirmate începând din data de 10 iunie şi până în prezent în diferite părţi ale ţării 44 de cazuri de Sindrom Guillain-Barré şi există suspiciune în alte 86 de cazuri.

În Peru nu sunt confirmate în mod obişnuit mai mult de 20 de astfel de cazuri pe lună, dar o excepţie a fost înregistrată în anul 2019, când o fost observată în această ţară o altă creşte a îmbolnăvirilor cu Sindromul Guillain-Barré.

Autorităţile de la Lima au emis pe 26 iunie o alertă cu privire la creşterea numărului de cazuri, iar pe 8 iulie au declarat urgenţă naţională.

„Cauza potenţială a acestei incidenţe neobişnuite a cazurilor este în continuare în curs de investigare”, menţionează OMS.

Sindromul Guillain-Barré poate surveni în urma unei infecţii virale sau bacteriene, iar printre simptomele iniţiale se numără slăbiciune şi furnicături în membrele inferioare, care ulterior se extind în partea superioară a corpului, în cazuri extreme ajungându-se la paralizie.

 

 

Psihiatru (2)