Pacienţii cu risc cardiovascular - dislipidemii, ateroscleroză, risc de infarct miocardic - au la dispoziţie, din luna septembrie 2021, pe lângă tratamentul standard, opţiuni de tratament de ultimă generaţie care pot oferi scăderea suplimentară a LDL-colesterolului.


Opţiunile terapeutice sunt disponibile în baza unor contracte de tip cost-volum semnate de statul român, peste 70.000 de pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare putând beneficia de tratament, se arată într-un comunicat al companiei de biotehnologie Amgen.

România, conform datelor din 2019, ocupă printre primele locuri în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 781 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media europeană de 467 la 100.000 de locuitori, se arată în comunicat. Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în ţara noastră, cu 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional.

„Înregistrăm o rată de mortalitate evitabilă foarte ridicată prin infarct miocardic acut şi accident vascular cerebral (~47%). La toate acestea se adaugă costuri majore generate de morbidităţi spitalizate prin insuficienţa cardiacă cronică şi de dizabilităţile prin insuficienţă cardiacă congestivă şi în special prin accident vascular cerebral”, se arată în comunicat.

Riscul afecţiunilor cardiovasculare, inclusiv cele generate de hipercolesterolemie, poate fi redus considerabil dacă diagnosticarea se face la timp, prin vizita la medic, şi dacă pacientul primeşte tratament potrivit.

Tratamentul de bază este cel cu statine. De curând a fost aprobată la nivel european şi a intrat pe piaţa din România o nouă clasă de medicamente biologice, inovatoare, cu rezultate foarte bune în scăderea LDL-colesterolului. Aceste medicamente se administrează doar în baza unei prescripţii medicale.

„Amgen colaborează cu partenerii din sistemul medical, pentru ca, împreună, să inovăm în beneficiul pacienţilor. În lupta împotriva bolilor cu impact major asupra speranţei de viaţă şi asupra calităţii vieţii pacienţilor, cum este hipercolesterolemia şi boala aterosclerotică, este nevoie de inovaţie continuă şi de noi tratamente care sa ţină sub control boala sau chiar să o prevină”, a declarat Alina Culcea, director general Amgen România.



Farmacist