La data de 4 mai este marcată, anual, în România, Ziua naţională a inimii, începând din anul 1997 şi în acord cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Este un prilej de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare.


Ziua naţională a inimii fost introdusă în România în urma sesiunii speciale privind riscul cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale, desfăşurată în primăvara anului 1996, informează dspcovasna.ro şi Agerpres.

Conform Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, bolile inimii reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, fiind responsabile de 55% din decesele din rândul femeilor şi de 43% din decesele bărbaţilor. Bolile cardiovasculare cauzează peste 4,35 milioane de decese anual în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - Regiunea Europeană, şi peste 1,9 milioane de decese pe an în Uniunea Europeană.

Potrivit Societăţii Europene de Cardiologie, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa. În UE, sunt diagnosticate, anual, peste 6 milioane de cazuri noi, iar la nivelul întregului continent european se înregistrează peste 11 milioane de cazuri noi.

Rata de mortalitate din cauza insuficienţei cardiace cronice, estimată pentru România, este de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu citat de Societatea Română de Cardiologie. Datele estimative arată că 4,7% din populaţia cu vârsta de peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, echivalentul a 560.000 de pacienţi.

 


Alergologia