SMURD Bihor are primul centru de training în oxigenarea trans-membranară prin circulaţie extracorporală (ECMO), care de săptămâna trecută a devenit centru internaţional. Din ianuarie 2024, în cadrul centrului vor fi pregătiţi medici din Europa de Est.


Cu un aparat special, medicii urgentişti bihoreni reuşesc să oxigeneze sângele pacienţilor în afara corpului acestora, o soluţie eficientă pentru cei cu afecţiuni respiratorii severe, informează Agerpres.

Coordonatorul UPU - SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, a anunţat că centrul de training care există la Oradea pentru predarea acestei tehnici a devenit unul internaţional, cursurile urmând a fi organizate din luna ianuarie.

„Am reuşit să dezvoltăm un centru complex de instruire. Sunt anumite activităţi care s-au făcut prima dată aici, atât ca mod de instruire, cât şi ca practică medicală, pe care dorim să le ducem mai departe. Oxigenarea trans-membranară prin circulaţie extracorporeală a fost făcută pentru prima dată într-un departament de urgenţă aici. Şi avem primul centru de training în aşa ceva care a devenit de săptămâna trecută centru internaţional pentru partea aceasta a Europei. Din ianuarie începem şi aceste cursuri internaţionale”, a precizat dr. Hadrian Borcea.

Trainerii sunt lectori din Germania, dar şi medici orădeni special instruiţi la Praga.

SMURD Bihor împlineşte 30 de ani de existenţă, fiind al doilea asemenea serviciu înfiinţat în România, după cel din Târgu Mureş. În anul 1993, a început să intervină în situaţii de urgenţă cu cinci medici şi cinci asistenţi, serviciul SMURD Bihor având acum 70 de medici şi asistenţi şi aproximativ 400 de paramedici.

În cei 30 de ani de funcţionare, echipajele au avut peste 141.400 de misiuni, iar în acest an, până acum, SMURD Bihor a desfăşurat 8.259 de intervenţii, în medie 30 pe zi.






Oncolog