Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se dezvoltă cu o nouă extensie universitară în municipiul Baia Mare, unde 60 de studenţi vor urma cursurile Facultăţii de Medicină, la programul de studiu Asistenţă medicală generală.


Ceremonia de deschidere a anului universitar 2023-2024 a avut loc marţi, 3 octombrie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, se arată într-un comunicat.

Evenimentul, care a marcat un reper important în istoria UMF „Iuliu Haţieganu”, e un pas decisiv în dezvoltarea mediului academic al judeţului Maramureş, se subliniază. S-a desfăşurat în prezenţa membrilor conducerii universităţii clujene, a administraţiei judeţene şi locale, a studenţilor şi părinţilor.

În cadrul noii extensii universitare din Baia Mare, pregătirea studenţilor va fi asigurată de cadrele didactice ale Facultăţii de Medicină, precum şi de cadre universitare asociate, profesionişti ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”. Examenul de admitere a avut loc în data de 21 septembrie, iar concurenţa a fost de 3 trei candidaţi pe un loc. Rezultatele au fost pe măsura exigenţelor, patru candidaţi obţinând nota 10, iar cea mai mică notă, la taxă, a fost 8.70.

Iniţiativa de extindere a activităţii UMF „Iuliu Haţieganu” în Baia Mare demonstrează implicarea universităţii în comunitate şi în dezvoltarea regională.

„Acest demers este, în primul rând, o iniţiativă de responsabilitate socială din partea universităţii noastre. Dorim să venim în sprijinul tinerilor care aspiră la o carieră în domeniul sănătăţii, dar care, din diverse motive, nu pot studia la Cluj-Napoca sau în alt centru universitar din ţară. În plus, am venit în întâmpinarea cererii tot mai crescute pentru această specializare, asumându-ne misiunea de a pregăti cadre medicale care se vor bucura de o inserţie de 100% pe piaţa muncii. Ne bucurăm de o foarte bună colaborare cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Baia-Mare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş, care au sprijinit iniţiativa noastră”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu”.

Prin intermediul acestei noi extensii universitare, UMF „Iuliu Haţieganu” va contribui la formarea de asistenţi medicali licenţiaţi, care să răspundă cerinţelor sistemului sanitar şi să îmbunătăţească calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor.

„Această reuşită este o premieră pentru judeţul Maramureş, fiind pentru prima dată când tinerii maramureşeni au ocazia de a urma cursurile universitare la programul de studiu Asistenţă medicală generală oferite de UMF Cluj-Napoca, aici, la noi acasă, în Maramureş. Vom continua să investim în acest proiect, pentru a-l dezvolta la un alt nivel şi am încredere că astfel Maramureşul va deveni un reper pe harta judeţelor în care se formează specialişti în domeniul medical”, a declarat Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Cererea de profesionişti ai sănătăţii în spitalele din ţară este în creştere constantă în ultimii ani, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. În acest context, extinderea activităţii UMF „Iuliu Haţieganu” în Baia Mare, prin formarea de asistenţi medicali, vine în întâmpinarea nevoilor actuale din sistemul de sănătate şi va contribui la creşterea calităţii actului medical, în acest domeniu, în beneficiul pacienţilor. Conducerea UMF „Iuliu Haţieganu” are în vedere ca pe viitor să ofere tinerilor din regiunea de nord-vest a ţării mai multe programe de studiu de 180 şi 240 de credite, respectiv studii de licenţă de 3 şi 4 ani, se mai arată.





ORL