Știri

Primul NAEOTOM Alpha din România a fost inaugurat la Târgu Mureş

Siemens Healthineers şi Cardiomed anunţă inaugurarea primului NAEOTOM Alpha în România, la Târgu Mureş. Investiţia Cardiomed în această tehnologie se ridică la 19 milioane de euro.
23 Iunie 2023
Știri
23 Iunie 2023

Primul NAEOTOM Alpha din România a fost inaugurat la Târgu Mureş

Siemens Healthineers şi Cardiomed anunţă inaugurarea primului NAEOTOM Alpha în România, la Târgu Mureş. Investiţia Cardiomed în această tehnologie se ridică la 19 milioane de euro.


Această realizare marchează o nouă etapă în dezvoltarea imagisticii medicale avansate şi pune România pe harta tehnologiei medicale de ultimă generaţie, se arată într-un comunicat.

Inaugurarea primului NAEOTOM Alpha din România a avut loc în cadrul Congresului CardioNET organizat între 21-23 iunie la Centrul de Conferinţe Teleki, Dumbrăvioara, jud. Mureş. Ajuns la cea de-a 23-a ediţie, congresul este un eveniment tradiţional al comunităţii medicale din regiune, cu largă participare internaţională.  

NAEOTOM Alpha este un sistem revoluţionar de imagistică tomografică computerizată (CT), dezvoltat de Siemens Healthineers, care oferă o rezoluţie şi o claritate fără precedent în diagnosticul medical. Acesta combină tehnologia avansată CT cu inteligenţa artificială şi funcţionalităţi inovatoare, permiţând medicilor să obţină imagini detaliate şi precise ale structurilor anatomice şi să identifice afecţiuni chiar şi la nivel celular.

„Inaugurarea primului NAEOTOM Alpha în România marchează o etapă deosebită în diagnosticul şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Această tehnologie avansată ne oferă o perspectivă clară şi detaliată asupra structurii şi funcţionării inimii, permiţându-ne să obţinem informaţii cruciale pentru a lua decizii terapeutice precise şi individualizate. Rezoluţia şi claritatea excepţională a imaginilor obţinute cu ajutorul NaEOTOM Alpha ne permit să identificăm afecţiuni cardiovasculare în stadii incipiente şi să evaluăm detaliat leziunile existente. Aceasta înseamnă că putem interveni mai devreme şi să oferim tratamente personalizate, cu impact semnificativ asupra supravieţuirii şi calităţii vieţii pacienţilor noştri”, a declarat Florin Preoteasa, Regional Business Development Manager la Siemens Healthineers.

Inaugurarea NAEOTOM Alpha vine ca rezultat al colaborării strânse dintre Siemens Healthineers şi Cardiomed, care au investit resurse considerabile în dezvoltarea infrastructurii şi formarea personalului medical specializat în utilizarea acestui echipament de ultimă generaţie. Astfel, România se aliniază acum cu ţările din Europa şi din lume care beneficiază de tehnologia de vârf în domeniul imagisticii medicale.

„Ca profesor de Cardiologie cu o activitate îndelungată mă bucur să avem acces la o tehnologie ale cărei performanţe şi posibilitate de a obţine informaţii medicale imagistice sunt superioare faţă de altele de acest gen”, a spus prof. dr. Benedek Imre, coordonator al clinicii Cardiomed.  

Beneficiile aduse de NAEOTOM Alpha sunt deosebit de relevante în diagnosticarea afecţiunilor cardiovasculare, oferind informaţii cruciale medicilor în evaluarea anatomiei şi funcţionalităţii inimii. Capacitatea sa de a obţine imagini de înaltă calitate într-un timp redus permite medicilor să ia decizii rapide şi precise în tratamentul pacienţilor, contribuind astfel la creşterea şanselor de supravieţuire şi recuperare.

Cea mai mare provocare în tomografia computerizată era până recent rezoluţia spaţială, adică identificarea celei mai mici structuri decelabile, şi care, în acelaşi timp să poată fi diferenţiată de o structură adiacentă, diferită, dar apropiată ca şi caracteristici. Tehnologia photon-counting reprezintă o evoluţie importantă de la detectorul cu scintilaţie al unui CT convenţional care transformă lumina în semnal la detectorul QuantaMax care numără fiecare foton, identifică energia fiecărei particule şi o transformă direct în semnal, obţinând cea mai mare rezoluţie, la cea mai mică doză de radiaţie posibilă şi cu timpul de achiziţie minim. Rezoluţia de 0,2 mm obţinută acum de NAEOTOM Alpha (faţă de 0,4-0,6 mm rezoluţia CT-urilor obişnuite care presupun expunerea pacientului la o doză mare de radiaţii), deşi reprezintă o evoluţie semnificativă, este limitată doar de puterea de calcul actuală, echipamentul având posibilitatea, cu timpul, să meargă acolo unde niciodată imagistica CT nu a ajuns, se mai subliniază în document.





Oncolog

naeotom alphainaugurare echipament imagisticacardiomed targu mures
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Primul computer tomograf din lume cu tehnologia photon-counting a fost livrat Cardiomed Târgu Mureş

Siemens Healthineers a livrat pentru Cadiomed Târgu Mureş, recunoscut în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, Naeotom Alpha, un aparat de computer tomograf de ultimă generaţie - singurul care a ajuns în România dintre cele ...

Comunicate de presă

Cercetare europeană: rezultatele cardiologilor din Târgu Mureş, publicate în cea mai importantă revistă medicală

Prestigioasa revistă New England Journal of Medicine a publicat recent rezultatele proiectului de cercetare DISCHARGE, finanţat de Comisia Europeană. La proiect au contribuit şi specialiştii români din cadrul Centrului Medical CardioMed şi ...