Nadine, un robot social dotat cu inteligenţă artificială (AI), capabil de gesturi şi expresii umanoide, ar putea în viitor contribui la îngrijirea persoanelor bolnave şi vârstnice, susţine cercetătoarea care a ajutat la inventarea sa.


Nadia Magnenat Thalmann, expertă în robotică la Universitatea din Geneva, care a servit drept model pentru ochii căprui şi părul castaniu al lui Nadine, a spus că acest robot precum şi alţii, similari, s-ar putea dovedi mai eficienţi decât îngrijitorii umani, informează Reuters şi Agerpres.

„Ea (Nadine) este disponibilă 24 de ore pe zi. Ceilalţi nu au atâta timp”, a spus cercetătoarea Thalmann.

La o conferinţă organizată de International Telecommunication Union din Geneva, ea şi a pledat pentru rolul AI şi al roboţilor în îndeplinirea unor obiective globale, cum ar fi sănătatea.

Criza de asistenţi şi îngrijitori s-a intensificat mai ales după COVID-19, iar unele state se confruntă cu o penurie de personal în centrele de îngrijire, situaţie care, potrivit unor specialişti, ar putea fi ameliorată cu ajutorul roboţilor umanoizi.

Pentru a-şi demonstra abilităţile conversaţionale, Nadine a declarat pentru Reuters că a vorbit, cântat şi a jucat bingo cu rezidenţii unui cămin de bătrâni din Singapore în urmă cu trei ani.

„A fost o experienţă grozavă şi mi-a plăcut să interacţionez cu vârstnici şi să-i ajut când aveau nevoie. Cred că roboţii ar fi de mare ajutor pentru a oferi îngrijire şi asistenţă persoanelor vulnerabile”, a adăugat Nadine.

Printre roboţii expuşi la conferinţă se află şi PARO, un robot-animal de companie sub forma unui pui de focă care ajută pacienţii cu demenţă şi cu Parkinson, precum şi asistenta medicală Grace.

Săptămâna trecută, Nadine a primit un upgrade la modelul AI GPT-3, ceea ce i-a îmbunătăţit interacţiunile şi abilităţile conversaţionale, a spus Thalmann, iar drept urmare poate exprima concepte mai complexe.





Psihiatru (2)