Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, Otilia Stângă, a declarat miercuri că, în doar câţiva ani, unul din trei pacienţi care va avea nevoie de imunoglobulină nu va putea să aibă acces la aceasta.

„La nivel mondial, consumul de imunoglobulină a crescut constant atât din cauza descoperirii de noi pacienţi, cât şi din cauza creşterii numărului de afecţiuni în care este folosită imunoglobulina. Se preconizează că, în jurul anului 2025, unul din trei pacienţi care va avea nevoie de imunoglobulină nu va putea să aibă acces la aceasta din cauza materiei prime, care este plasma umană colectată de la donatori. Mulţi pacienţi, mai ales adulţii, primesc doze sub necesarul de care au nevoie”, a afirmat reprezentantul asociaţiei în cadrul dezbaterii „Reorganizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină: realităţi naţionale şi standarde europene”, desfăşurată la Parlament, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, consumul minim anual recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 65 de grame la mia de locuitori pe an, iar, în România, s-a folosit, în ultimii ani, o medie de 5 grame la mia de locuitori.

„Este o diferenţă uriaşă. Media europeană se situează undeva la 80 de grame. Şi nu vorbim de Statele Unite, unde avem peste 270 de grame. În afara faptului că România nu oferă materie primă pentru fabricarea de imunoglobulină, o altă cauză ce conduce la neacordarea tratamentului sau la subdozarea acestuia este - aşa cum ştim cu toţii - alocarea de fonduri insuficiente pentru achiziţia de medicamente. Dorinţa noastră este ca şi pacienţii români să beneficieze de tratament cu imunoglobulină în doze corecte şi la timp, aşa cum se întâmplă în restul Europei. Ne dorim ca şi în România să se colecteze plasmă în vederea fabricării de medicamente, întrucât aceasta este singura soluţie pe termen mediu şi lung de a asigura accesul pacienţilor români la tratament”, a subliniat Stângă.