Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, se află în aceste zile într-o vizită oficială în Republica Cuba, unde participă la cea de a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”.


Tema conferinţei internaţionale este „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”. La acest eveniment participă delegaţii din peste 80 de ţări, cu prezenţa a 30 de miniştri ai Sănătăţii şi a altor lideri din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii şi ai altor agenţii internaţionale, se arată într-un comunicat.

Alexandru Rafila va susţine o intervenţie în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

La data de 18 octombrie va avea loc semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătăţii între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cuba. Documentul va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul serviciilor de sănătate publică, în cel al prevenirii şi controlului bolilor netransmisibile (diabet, boli cardiovasculare, cancer, etc.). Acordul bilateral româno-cubanez include, pe lângă schimbul de informaţii în domeniul medical între cele două ţări, vizite de studiu şi participarea specialiştilor din ambele ţări la conferinţe ştiinţifice.

Vizita ministrului Sănătăţii în Republica Cuba cuprinde şi întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor, pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila se va întâlni cu conducerea unor spitale din Havana, cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma şi cu conducerea altor instituţii medicale locale.

„Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii şi în producţia de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în interesul pacienţilor din cele două ţări”, se arată în comunicat.

 Farmacist