Guvernul României a aprobat proiectul de HG privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor, pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate.


La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat proiectul de HG privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor, pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2022, se arată într-un comunicat.

Actul normativ aprobă suma de 8.823 euro pentru plata cotizaţiilor şi a taxei din acest an, în vederea interconectării Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate.

„Plata taxelor si a cotizatiilor este anuală şi reprezintă o condiţie obligatorie pentru păstrarea calităţii de membru a Registrului în cadrul organizaţiilor internaţionale care permit identificarea donatorilor compatibili de celule stem hematopoietice în baze de date internaţionale şi probează calitatea şi securitatea serviciilor furnizate”, se arată în document.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) a fost înfiinţat în anul 2009 pentru a da o şansă de vindecare pacienţilor cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit.

Până în prezent, sunt peste 83.600 donatori voluntari înscrişi în Registrul Naţional al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice, 352 pacienţi transplantaţi şi 33 pacienţi în aşteptarea unui donator.

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului şi pe canalele sociale ale acestuia.

Informaţii despre înscrierea online în Registru se pot afla aici.

Alergologia