Laboratorul francez Sanofi şi laboratorul britanic GSK au anunţat vineri că vaccinul lor împotriva COVID-19 va fi gata la sfârşitul lui 2021, în urma unor rezultate mai puţin bune decât sperau în primele teste clinice, relatează AFP.


Rezultatul programului „se amână în vederea îmbunătăţirii reacţiei imunitare la bătrâni”, anunţă grupurile într-un comunicat de presă, transmite News.ro.

Cele două companii mizează de-acum pe o punere la dispoziţie a unui vaccin în trimestrul patru, anul viitor, după ce sperau iniţial să prezinte o cerere de omologare în primul semestru al lui 2021 şi să livreze un miliard de doze în acelaşi an.

Sanofi, care deazvoltă acest vaccin împreună cu GSK - care furnizează adjuvantul - a anunţat recent că intenţionează să demareze ultimele teste pe om - faza 3 - la sfârşitul lui decembrie.

Însă, rezultatele intermediare ale primelor teste - faza 1/2 - au arătat o reacţie mai slabă decât se aştepta.

Reacţia imunitară a adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani este „comparabilă cu cea a pacienţilor care s-au refăcut după o infecţie COVID-19”, însă acest răspuns este „insuficient” în rândul adulţilor mai în vârstă, se precizează în comunicat.

Laboratoarele doresc, aşadar, „să îmbunătăţească concentraţia de antigeni, astfel încât să obţină o reacţie imunitară crescută la toate categoriile de vârstă”.

„Formula produsului nu este satisfăcătoare. Este important să fie optimizată, iar acest lucru poate dura o vreme”, a declarat pentru AFP vicepreşedintele Sanofi, Thomas Triomphe.

În acest scop, laboratoarele urmează să efectueze o fază de teste complementară - începând din februarie - pe baza unui test efectuat recent asupra unor primate non-umane, cu o formulă ameliorată de antigeni.

Acest test a arătat că „vaccinul candidat ar putea să asigure o protecţie împotriva patologiilor pulmonare şi să antreneze eliminarea rapidă a virusului din căile nazale şi plămâni într-o perioadă de două până la patru zile”.

„Atunci când injectăm o cantitate puternică de virus animalelor care au fost vaccinate avem rezultate excelente. Acest lucru ne dă încredere”, subliniază Thomas Triomphe.

În mod tradiţional, dezvoltarea unui vaccin necesită timp şi bani, potrivit specialiştilor din sector, care evocă un miliard de euro şi o medie de zece ani.

În privinţa COVID-19, cercetarea, în care s-au investit fonduri excepţionale şi pentru care s-au încheiat parteneriate public-privat, a spulberat însă termenele obişnuite.

Astfel, 11 vaccinuri au intrat, în întreaga lume, în faza 3 a testelor clinice.

Mai multe dintre le au publicat rezultate eficiente - inclusiv laboratorul american Pfizer, care colaborează cu compania germană în domeniul biotehnologiei, BioNtech.

Regatul Unit a dat deja undă verde vaccinului Pfizer-BioNTech şi a lansat o campanie de vaccinare marţi.

Vaccinul companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna ar putea, la rândul său, să fie autorizat, începând de săptămâna viitoare, în Statele Unite.

Sanofi şi GSK au încheiat mai multe contracte de livrare, inclusiv unul cu Uniunea Europeană, care a rezervat 300 de milioane de doze din vaccinul său împotriva COVID-19, în 2021.

ukmedsnorx.com/zopiclone ukmedsnorx.com/zolpidem


Pediatru