Aproximativ 20.000 de locuitori din zone defavorizate (Botoşani, Sălaj şi Tulcea) au beneficiat de servicii medico-sociale integrate la nivelul comunităţii în ultimii 5 ani, în cadrul celor 7 centre comunitare pilot înfiinţate prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, Fondul Tematic de Sănătate. Rezultatele proiectului pilot au fost prezentate presei şi comunităţii medicale, marţi, 25 iunie, iar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii declară cu vor fi deschise încă 139 de astfel de centre comunitare în viitorul apropiat.

Lidia Onofrei, consilier în Ministerul Sănătăţii, a precizat că finanţarea viitoarelor centre comunitare integrate se va face din bugetul de stat, dar şi din bugetul autorităţilor locale, în responsabilitatea cărora cade plata salarială a asistentului social ce va lucra în centru.

Lidia Onofrei, consilier în Ministerul Sănătăţii
Lidia Onofrei, consilier în Ministerul Sănătăţii

Înfiinţarea şi activitatea centrelor comunitare sunt stipulate de noua Hotărâre nr. 324, din 23 mai 2019, care defineşte:

  • Atribuţiile structurilor implicate în asistenţa medicală comunitară
  • Atribuţiile personalului implicat în activitatea de asistenţă medicală comunitară
  • Modul de finanţare şi angajare a personalului
  • Organizarea, funcţionarea şi finanţarea centrelor comunitare integrate
  • Raportarea şi înregistrarea activităţii de asistenţă medicală comunitară
  • Furnizorii privaţi de asistenţă medicală comunitară
  • Activitatea de control al activităţii de asistenţă medicală comunitară

 „Cea mai mare parte din experienţa dvs. va fi transferată către legislaţia şi ghidul de accesare a fondurilor pentru centrele comunitare integrate viitoare. (...)  Comunităţile ce doresc să aplice pentru finanţarea unui centru comunitar integrat ar trebui să aibă minim 500 de persoane vulnerabile din punct de vedere medical, social sau economic”, a explicat Lidia Onofrei, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Cele 7 centre comunitare din proiectul pilot au fost finanţate de către Guvernul Elveţian, în proporţie de 85%, restul de 15% fiind acoperit de Guvernului României (prin intermediul Ministerului Sănătăţii). Componenta de dezvoltare la nivelul comunităţilor locale a fost realizată de către Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar.