NHS, serviciul public de sănătate din Marea Britanie, s-a confruntat pe data de 6 februarie cu cea mai importantă zi de grevă din istoria sa. Zeci de mii de asistente medicale şi lucrători pe ambulanţe au oprit lucrul simultan.


Angajaţii NHS au demarat încă din luna decembrie o serie de greve cu participare numeroasă, reclamând creşteri salariale, pe fondul unei inflaţii care depăşeşte 10% în ţară. Data de 6 februarie a fost însă prima zi în care asistentele şi ambulanţierii au încetat simultan lucrul, ceea ce a antrenat perturbări însemnate în activitatea spitalelor, aflate deja în criză, informează AFP şi Agerpres.

NHS Providers, organizaţia care reprezintă spitalele, a îndemnat populaţia să recurgă la serviciile de urgenţă în mod „rezonabil” şi a atenţionat că serviciul se apropie de un punct critic.

„În pofida măsurilor de urgenţă instituite, grevele din această săptămână ale sindicatelor de ambulanţieri şi asistente vor duce inevitabil la amânări suplimentare pentru pacienţii care trebuie deja să facă faţă unor perioade mai lungi de aşteptare în urma întârzierilor acumulate din cauza COVID”, a prevenit ministrul sănătăţii, Steve Barclay.

Cu toate acestea, guvernul nu pare să îşi schimbe poziţia în chestiunea salariilor. „Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că, dacă vom încerca să combatem inflaţia cu creşteri salariale ridicate, situaţia nu va face decât să se înrăutăţească”, a reafirmat ministrul Barclay într-un comunicat.

Sindicatul asistentelor, Royal College of Nursing (RCN), a făcut chemare la grevă şi pentru ziua de marţi, 7 februarie.

Potrivit sindicatului RCN, din cauza politicilor de austeritate care lovesc dur NHS, salariile membrilor săi au scăzut cu aproape 20% în zece ani, în termeni reali. Sindicatul solicită, de aceea, o majorare de circa 19%.

Ambulanţierii urmează să reia lucrul marţi, 7 februarie, dar vor fi din nou în grevă vineri, 10 februarie.

Directorul NHS Providers, Julian Hartley, a declarat că înţelege de ce atâţia angajaţi au ajuns la „un punct fără întoarcere”, şi a cerut guvernului să se aşeze la masa negocierilor cu sindicatele.

În jur de 88.000 de consultaţii medicale programate au fost deja anulate din cauza grevelor, a precizat el.

 
Ginecologia (1)