Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) reacţionează faţă de declaraţia primului ministru, Florin Cîţu, făcută la finalul şedinţei de Guvern din data de 28 iulie. Premierul s-a referit la stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie, pentru a se implica în campania de vaccinare.


SNMF consideră că declaraţia respectivă e nedreaptă şi susceptibilă a induce în eroare opinia publică şi întreabă public unde sunt banii cheltuiţi, se arată într-un comunicat.

Şeful Executivului a pomenit de stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătăţii, în acest scop fiind cheltuite miliarde de lei. „Şi totuşi, campania nu a dat rezultatele aşteptate”, a concluzionat premierul.  

„Sumele enorme menţionate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie. Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip «premii», «bonificaţii», «suplimente», ci pur şi simplu au fost prevăzute plăţi pentru servicii medicale suplimentare faţă de cele contractate de medicii de familie”, se spune în comunicat.

În cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicaţi de la început şi în toate activităţile pe care aceasta le-a presupus: în consilierea şi programarea pacienţilor la vaccinare pe platformă (din 15 ianuarie 2021), în monitorizarea pacienţilor vaccinaţi (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în cabinete (din 04.05.2021). Aceste activităţi s-au desfăşurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autorităţile locale sau cu casele judeţene de asigurări de sănătate.

„Nu aceste contracte, ale căror plăţi sunt de altfel în mare întârziere la nivel de ţară, sunt explicaţia marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părţi sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menţionate”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii SNMF arată că plăţile sunt în mare întârziere, că sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete.

„Deconturile pentru pacienţii programaţi la vaccinare sunt de cele mai multe ori greşite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plăţile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanţe, trebuie amintită şi întârzierea semnificativă a plăţilor pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului naţional de imunizare”, se mai subliniază în comunicat.

SNMF reaminteşte că a derulat propria campanie de informare şi conştientizare şi şi-a exprimat disponibilitatea pentru parteneriate în comunicare, pe care Ministerul Sănătăţii „nici nu le-a băgat în seamă”.

„Bulversantele măsuri de asistenţă a pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi a contacţilor acestora, luate de Ministerul Sănătăţii, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate şi corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situaţia din teren, nevoile pacienţilor şi modul de reactivitate al acestora în faţa normelor”, se spune în document.

SNMF aminteşte populaţiei, dar mai ales decidenţilor, că, pe întreaga perioadă pandemică, medicii de familie au fost în prima linie, „într-o poziţie niciodată recunoscută şi apreciată de Ministerul Sănătăţii şi, implicit, de Guvern”.

Când multe spitale şi ambulatorii au fost închise, o parte însemnată a asistenţei medicale a fost preluată de cabinetele de medicina familiei.

„De asemenea, medicii de familie s-au apărat pe ei şi şi-au protejat pacienţii achiziţionând materiale de protecţie neapărat necesare din propriile fonduri, cu preţul scăderii semnificative a propriilor venituri. Cu toate acestea, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% (unu!) în 2021 faţă de 2020, creştere ce nu acoperă nici măcar inflaţia pe anul 2020, în condiţiile în care scăderea constantă a numărului de medici de familie ca urmare a lipsei oricărei susţineri din partea autorităţilor reprezintă o reală problemă de siguranţă naţională”, se subliniază în document.

Asistenţa medicală primară devine astfel „ţap ispăşitor” pentru eşecul campaniei de vaccinare anti-COVID, conchid reprezetanţii SNMF.

 

Medic