Societatea Română de Epidemiologie susţine iniţiativa de realizare a unui studiu naţional de prevalenţă a SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în perioada iunie – septembrie 2020. Potrivit specialiştilor, este necesar ca strategia din perioada toamnă-iarnă de abordare a infecţiei cu SARS-CoV-2 să se bazeze pe date/dovezi cu privire la ponderea populaţiei care a trecut prin boală şi a dezvoltat anticorpi specifici IgG.


„Un astfel de studiu poate fi realizat la nivel naţional, potrivit unei metodologii de eşantionare riguros selecţionată, după trecerea primului val de pandemie. Perioada verii poate fi folosită pentru a estima care este procentul din populaţiei care a trecut deja, până în acest moment, prin boală, atât cu forme simptomatice, cât şi asimptomatice”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie (SRE).

Pe baza rezultatelor acestui studiu trebuie realizate prognozele epidemiologice, cât şi strategiile ulterioare, printre care se numără : adaptarea capacităţii serviciilor medicale, oportunitatea măsurilor de protecţie sau de relaxare şi chiar cele  de vaccinare împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, la momentul în care un preparat vaccinal va fi disponibil, se arată într-un comunicat de presă transmis de Societate.

Acţiunile de supraveghere şi controlul unor boli infecţioase din ţări ale Uniunii Europene s-au bazat pe rezultatele unor astfel de studii seroepidemiologice şi au arătat că demersul este oportun şi util şi în situaţia emergenţei virusului SARS-CoV-2, care a determinat evoluţia pandemică pe care o trăim în acest moment, adaugă reprezentanţii SRE.

Astfel, Societatea Română de Epidemiologie realizează importanţa unui asemenea studiu naţional ştiinţific şi îşi arată disponibilitatea de a susţine autorităţile în demersurile de realizare a unor strategii realiste de abordare în situaţia unei posibile manifestări epidemice de infecţie cu SARS-CoV-2.