Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a solicitat Ministerului Sănătăţii, miercuri, în cadrul Comisiei de dialog social, rezolvarea problemei condiţiilor de muncă din corturile de triaj epidemiologic. Reprezentanţii federaţiei spun că personalul medical care lucrează în corturile de triaj trebuie să suporte o temperatură care depăşeşte 45 de grade Celsius.


„Luând în considerare că epidemia COVID-19 nu se apropie nici pe departe de final, condiţiile în care-şi desfăşoară activitatea salariaţii din Sănătate trebuie în mod clar îmbunătăţite cât mai rapid. Una dintre problemele pe care le-am semnalat şi în comunicarea publică din urmă cu câteva zile o reprezintă condiţiile în care se desfăşoară triajul, respectiv în corturile de triaj unde temperatura depăşeşte 45 de grade Celsius. Efectele se răsfrâng atât asupra salariaţilor, cât şi asupra pacienţilor. Este în mod clar necesar ca activitatea de triaj să fie realizată în spaţiile existente în spitale, în încăperi ventilate care să asigure condiţii optime de exercitare a actului medical. Ministerul Sănătăţii afirmă că a pus la dispoziţia spitalelor o sumă semnificativă pentru investiţii şi că problema realizării circuitelor este o problemă a unităţilor sanitare”, se arată într-o informare a federaţiei.


Solicită şi păstrarea sporului de 30%, după 14 august

De asemenea, în cadrul aceleiaşi Comisii de Dialog Social, reprezentantul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a solicitat acordarea în continuare a sporului de 30%, inclusiv după data de 14 august 2020.

„În discuţie este sporul prevăzut de Legea nr. 56/2020, ce se acordă pentru perioada stării de urgenţă şi timp de 3 luni de la data încetării acesteia. 14 august reprezintă data la care vor expira cele 3 luni. Întrucât starea de fapt nu s-a modificat, epidemia COVID-19 continuând să influenţeze semnificativ salariaţii din Sănătate, „Solidaritatea Sanitară” consideră că este necesară o reglementare venită din partea guvernului care să asigure acordarea în continuare a sporului de 30%”.