Din aceeași categorie
Federaţia UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) a organizat marţi, 3 decembrie, dezbaterea „2025 – 40 de ani de istorie HIV în România”. Evenimentul a fost găzduit de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş” şi a avut loc în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA, marcată anual, la 1 Decembrie.
În cadrul reuniunii, organizatorii au făcut un apel către toţi cei implicaţi în lupta împotriva HIV în România să considere anul 2025 ca unul de evaluare şi de relansare a luptei împotriva HIV în ţara noastră: „Strategia naţională HIV/SIDA are o nevoie majoră de finanţare. Până în anul 2030 ar trebui să ajungă la indicatorii şi ţintele pe care şi le-a asumat. Sperăm că 2025 va fi un prim pas spre finanţarea şi a unor activităţi care nu sunt legate de tratament şi servicii medicale”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
În acest context, directorul UNOPA a arătat că pentru a se înregistra o scădere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA, în România sunt necesare acţiuni de prevenire, testare şi diagnosticare, dar şi acces la profilaxie pre-expunere (PREP): „Trebuie să vorbim despre PREP: în prezent el lipseşte din România. Profilaxia post-expunere este, dar se dă cu greutate, mai ales în judeţe, mai ales către persoanele care s-au expus unui risc. Ar trebui să vedem dacă putem face mai multe în direcţia asta. Vorbim de nevoia de servicii de reducere a riscurilor, care continuă doar prin efortul unor ONG-uri”.
Testarea ar trebui să devină o rutină
La rândul său, dr. Adrian Marinescu, managerul interimar al Institutului „Matei Balş” a subliniat că în România testarea pentru infecţia cu HIV/SIDA ar trebui să devină o analiză de rutină: „În prezent, orice pacient nou-diagnosticat reuşeşte să intre aproape imediat în el. Dar contează să ai un diagnostic stabilit la timp. (...) Testarea ar trebui să fie făcută de rutină, pentru orice pacient, oriunde în ţară. Iar grupurile la risc trebuie testate cât se poate de des”.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 30 septembrie 2024 erau în viaţă 18.560 persoane infectate HIV în România. În anul 2024 au fost diagnosticate 562 cazuri noi de infecţie HIV în România. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2024 sunt: sex neprotejat (heterosexual) - 57,16%, sex neprotejat (bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi) - 35,28%, consum de droguri injectabile - 5,35%.
Cristina Ghioca