Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna împotriva infectării cu SARS-CoV-2 a scăzut de la 91% la 66%, de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, potrivit datelor publicate de autorităţile sanitare americane.


Datele provin dintr-un studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state, informează AFP, preluată de Agerpres.

Cercetarea a examinat performanţa vaccinurilor în condiţii reale. Participanţii au fost testaţi săptămânal atât pentru infectările simptomatice, cât şi pentru cele asimptomatice.

Aproape toţi angajaţii vaccinaţi din domeniul sănătăţii au primit seruri de la Pfizer sau Moderna.

În perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infectării a fost de 91%, potrivit datelor publicate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA.

Însă, după ce varianta Delta a devenit dominantă, adică când a fost identificată în peste 50% din cazuri, eficienţa serurilor a scăzut la 66%.

Autorii studiului avertizează însă că acest declin poate fi cauzat nu doar de varianta Delta, ci şi de o erodare în timp a eficacităţii vaccinurilor.

„Deşi aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 în prevenirea infectării, faptul că reducerea infectărilor rămâne la două treimi subliniază importanţa şi beneficiile continue ale vaccinării”, apreciază autorii studiului.

Această scădere a eficacităţii, în cazul variantei Delta, a fost evidenţiată de mai multe studii, chiar dacă cifra exactă diferă de la un studiu la altul.

Este unul din motivele invocate săptămâna trecută de autorităţile sanitare pentru a anunţa o campanie de rapel începând cu mijlocul lunii septembrie, pentru toţi adulţii americani care au primit a doua doză în urmă cu opt luni.

Un alt studiu lansat marţi de CDC, efectuat pe pacienţi din Los Angeles în perioada cuprinsă între începutul lunii mai şi sfârşitul lunii iulie, arată că persoanele nevaccinate sunt de 29 de ori mai susceptibile de a fi spitalizate decât persoanele vaccinate.

 

Oncolog