Un studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că vaccinurile Pfizer şi Moderna au o eficacitate de 90% în prevenirea infectării cu coronavirus. Cele două vaccinuri cu ARN mesager pot reduce riscul tuturor infectărilor cu SARS-CoV-2, nu doar a celor simptomatice, concluzionează cercetarea.


Un studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor arată că vaccinurile anti-COVID-19, pe bază de ARN mesager, sunt extrem de eficace. Datele au fost culese „în condiţii reale”, de la personalul din domeniul sanitar şi de la alte categorii profesionale esenţiale, se arată într-un comunicat al CDC. Aceste grupuri sunt mai predispuse decât populaţa generală să fie expuse la virus, se mai arată în document.

La studiu au participat 3.950 de persoane, din şase state americane, pe o durată de 13 săptămâni (între 14 decembrie 2020 şi 13 martie 2021). S-a cercetat eficacitatea vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.

Rezultatele au arătat că, după administrarea celei de-a doua doze, riscul de infectare era mai scăzut cu 90% în săptămânile de după vaccinare. După o singură doză, riscul de infectare era mai scăzut cu 80%.

Cercetarea arată că e nevoie de circa două săptămâni, după administrarea fiecărei doze, pentru ca organismul să producă anticorpii protectori. Prin urmare, oamenii sunt consideraţi „parţial vaccinaţi” la două săptămâni după prima doză şi „complet vaccinaţi” la două săptămâni după rapel.

În cadrul studiului, participanţilor li s-au făcut teste RT-PCR săptămânal, indiferent dacă manifestau sau nu simptome ale bolii. Circa 10 procente din infectările din cadrul studiului au fost asimptomatice, iar cele mai multe (58%) au avut loc în rândul subiecţilor care a căror infectare a fost descoperită în urma testării, înainte ca ei să prezinte simptome – şi în rândul celor care ştiau că fuseseră infectaţi. Cercetarea arată că cele două vaccinuri cu ARN mesager pot reduce riscul tuturor infectărilor cu SARS-CoV-2, nu doar a celor simptomatice.

Acesta este un lucru important, fiindcă prevenirea, prin vaccinare, atât a infecţiilor simptomatice cât şi a celor pre-simptomatice, în rândul lucrătorilor din domeniul sanitar şi a celor din alte domenii esenţiale ajută la limitarea răspândirii SARS-CoV-2, se arată în comunicat.
 

 

ORL