MedLife anunţă rezultatele preliminare privind evoluţia titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin pe bază de ARNm. Conform datelor analizate, eficienţa se observă la toate categoriile de vârstă, 99% din persoanele care au primit boosterul prezentând un titru de anticorpi anti-S protectori împotriva formelor severe de boală.


Specialiştii diviziei de cercetare MedLife au analizat un eşantion de 248 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticopilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea boosterului, se arată într-un comunicat.

În etapa anterioară a studiului, echipa de medici anunţa că titrul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (administrarea a două doze), 78% din persoanele din eşantionul studiat prezentând un titru de anticorpi protectori după acest interval. În schimb, după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectori împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%.

Conform datelor analizate, eficienţa celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferenţe majore între segmente -  inclusiv la persoanele din categoria 51 – 70 ani, care prezentau într-o proporţie mai mică anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel.

„Valoarea medie a titrului de anticorpi anti-S după administrarea boosterului este de aproape 12 ori mai mare decât valoarea medie, la 6 luni post-rapel”, se mai arată în comunicat.

„Ne aflăm într-o etapă preliminară, însă chiar şi aşa, rezultatele obţinute confirmă încă o dată utilitatea şi eficienţa dozei a treia în creşterea nivelului de anticorpi. Vorbim de un procent de 99% al persoanelor care au dezvoltat un titru protectiv de anticorpi anti-Spike după cea de-a treia doză de vaccin, ceea ce înseamnă că, faţă de intervalul 6 luni post-rapel, avem cu aproximativ 20 de puncte procentuale mai mulţi oameni care au o rezistenţă mai mare împotriva formelor grave de boală. De asemenea, faptul că boosterul creşte de peste 10 ori numărul de anticorpi este o altă premisă favorabilă, cu potenţial pe termen lung. Rămâne de văzut şi de analizat dacă odată atinse aceste valori maxime ale titrului de anticorpi se va păstra acelaşi ritm de scădere ca în intervalul 6 luni după a doua doză, sau dacă ritmul va încetini, imunizarea fiind astfel asigurată pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale, MedLife.

Datele obţinute de MedLife sunt întărite şi de rezultatele studiilor internaţionale cu privire la eficienţa dozei trei.

„Ştim deja din studiile internaţionale că administrarea celei de-a doua doze de vaccin contribuie la redobândirea sau întărirea unei imunităţi care asigură protecţie împotriva formelor grave de boală, însă scopul nostru, încă de la începutul pandemiei, este să analizăm date concrete de la nivel local. (...) În perioada următoare vom extinde eşantionul şi vom continua să monitorizăm evoluţia titrului de anticorpi în raport cu doza booster”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife.

MedLife va lansa un studiu de amploare în luna ianuarie, anul viitor, pentru a identifica procentul real al românilor care au trecut prin boală, a mai declarat Mihai Marcu.Oncolog