Menţinerea unei greutăţi sănătoase poate fi importantă pentru reducerea riscului de cancer gastrointestinal, potrivit unui nou studiu american.


Studiul se adaugă dovezilor potrivit cărora excesul de greutate şi o creştere a greutăţii la vârsta adultă cresc riscul de cancer de colon şi de alte cancere gastrointestinale, relatează UPI şi Agerpres.

„Într-o perioadă în care ratele de obezitate sunt în creştere la nivel global şi 70% din populaţia Statelor Unite este considerată supraponderală sau obeză, înţelegerea asocierii dintre obezitate şi riscul de îmbolnăvire pe termen lung, cum ar fi cancerul, este esenţială pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice”, a declarat principalul autor al studiului, Holli Loomans-Kropp, cercetător pentru controlul cancerului şi epidemiolog la Centrul pentru Cancer al Universităţii de Stat din Ohio, Columbus.

„Studiul nostru arată că un exces de greutate sau obezitate în mai multe faze ale vieţii poate creşte riscul unei persoane de a dezvolta cancer gastrointestinal mai târziu la vârsta adultă”, a adăugat ea într-un comunicat publicat de universitate.

Obezitatea şi excesul de greutate sunt legate de cel puţin 13 tipuri de cancer, potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA.

Cercetătorii au evaluat datele colectate între 1993 şi 2001 de la peste 131.000 de pacienţi înscrişi în studiul de screening pentru cancerul de prostată, plămâni, colorectal şi ovarian. Pacienţii aveau vârste cuprinse între 55 şi 74 de ani la momentul înscrierii. Studiul a fost publicat online în JAMA Network Open.

Celulele adipoase pot declanşa un răspuns inflamator şi pot provoca disfuncţia celulelor imune, arată cercetătorii. Acest lucru poate conduce la accident vascular cerebral, la afecţiuni metabolice precum diabetul de tip 2 şi anumite tipuri de cancer.

„Credem că rezultatele acestui studiu evidenţiază necesitatea de a înţelege mai bine mecanismele care stau la baza agenţilor de prevenire a cancerului, precum şi cine ar putea beneficia sau nu de pe urma utilizării acestora. Domeniul prevenirii cu precizie este încă relativ nou, dar este o cale interesantă pentru cercetarea privind prevenirea cancerului”, a spus Loomans-Kropp.

Cancerul de colon este al treilea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaţilor şi femeilor din SUA.






ORL