Un nou studiu privind titrul de anticorpi pe care îl au persoanele vaccinate anti-COVID, ale cărui rezultate au fost dat publicităţii vineri de către compania MedLife, arată că, la şase luni după doza de rapel cu vaccinul produs de compania Pfizer, răspunsul imun post vaccin rămâne puternic, eficienţa vaccinului fiind în continuare la un nivel ridicat. Persoanele care au trecut prin boală şi au primit şi dozele de vaccin menţin un nivel al anticorpilor mai ridicat decât cele care nu au avut infecţia şi care s-au imunizat doar prin vaccinare.


Conform datelor prezentate vineri, într-un comunicat dat publicităţii de MedLife, studiul a fost realizat pe persoane aparţinând personalului medical şi auxiliar din cadrul companiei, cărora li s-au recoltat probe biologice în vederea detectării anticorpilor specifici SARS-CoV- după prima şi a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech. Cercetarea a avut mai multe etape, iar cea de-a treia, în care au fost efectuate analize privind prezenţa anticorpilor la şase luni de la rapel, indică o scădere a nivelului a acestora, însă arată că beneficiile vaccinului se menţin.

„Chiar şi la 6 luni de la vaccin, răspunsul imun rămâne puternic. 82% dintre participanţi au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi de până la 19 ori mai mare faţă de pragul de referinţă. (...) Astfel, medicii MedLife au concluzionat faptul că, deşi nivelul mediu de anticorpi este în continuare în scădere, în medie cu 79% în perioada de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze de vaccin, răspunsul imun rămâne puternic şi eficienţa vaccinului rămâne la un nivel ridicat. Acest detaliu este confirmat şi de faptul că 82% din totalul de respondenţi implicaţi în studiu au păstrat un titru de anticorpi neutralizanţi mai mare faţă de nivelul de referinţă chiar şi după 180 de zile de la rapel (80 AU/ml)”, se arată în comunicatul MedLife.

O altă concluzie a studiului este aceea că, la 6 luni de la rapel, doar trei persoane din 676 au ajuns la un rezultat negativ în ceea ce priveşte nivelul anticorpilor.

De asemenea, realizatorii studiului arată că pacienţii care trecut prin boală şi s-au şi vaccinat prezintă un nivel al anticorpilor mai ridicat decât persoanele care nu au avut infecţia şi care s-au imunizat doar prin vaccinare.

Valul 4, determinat de noua tulpină – Delta, poate fi temperat dacă vom creşte rata de vaccinare şi vom continua să respectăm măsurile de siguranţă şi cele de distanţare, atrag atenţia specialiştii MedLife.


Ginecologia (1)