În contextul apariţiei tulpinii Omicron la nivel mondial, MedLife a reluat procesul de secvenţiere a genomului SARS-CoV-2 şi anunţă primele rezultate obţinute în urma analizării unui lot de 156 de probe.


Probele au fost selectate aleatoriu de către medicii MedLife, fiind recoltate de la pacienţi care provin din 19 oraşe ale ţării (Alexandria, Bacău, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Slobozia, Târgovişte, Timişoara), se arată într-un comunicat. Potrivit raportului, probele analizate conţin în proporţie majoritară tulpina Delta a coronavirusului, nefiind identificată o variantă românească a coronavirusului sau prezenţa noii tulpini Omicron pe teritoriul României.

„În ultima perioadă s-a tot adus în discuţie posibilitatea apariţiei unei tulpini româneşti a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvenţiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecţie COVID-19 de pe teritoriul ţării noastre şi până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluţie eficientă de protecţie împotriva formelor grave de boală”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului.

„În ceea ce priveşte noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe ţări din lume, datele analizate pe baza probelor secvenţiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutaţii faţă de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferenţiatoare şi impactul asupra eficienţei vaccinurilor”, a mai arătat biologul Dumitru Jardan.

Datele preliminare arată că tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta. „În acelaşi timp, experţii spun că eficienţa vaccinurilor ar putea fi mai scăzută faţă de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie şi izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud. Aplicarea unei strategii corespunzătoare de secvenţiere şi de izolare a cazurilor ar putea contribui la oprirea răspândirii noi tulpini sau cel puţin la întârzierea apariţei unui nou val al pandemiei”, a precizat dr. Jardan.

Echipa de specialişti MedLife anunţă că 11 dintre probele analizate pe acest lot, respectiv 7%, conţin varianta AY.4.2, o derivată a tulpinii Delta, intens urmărită de experţii internaţionali după ce s-a observat o creştere a numărului de infecţii COVID-19 în Marea Britanie. Conform unui studiu realizat de Imperial College London , publicat la jumătatea lunii noiembrie, deşi subvarianta Delta AY.4.2 pare să fie ceva mai transmisibilă decât varianta iniţială, nu s-a dovedit că ar putea provoca forme mai severe de boală sau că ar diminua eficienţa vaccinurilor.

Reprezentanţii MedLife anunţă că vor continua secvenţierea genomică pentru a urmări evoluţia noilor tulpini care circulă pe teritoriul ţării noastre, oferind, astfel, informaţii relevante care să contribuie la întârzierea şi limitarea răspândirii unor noi variante îngrijorătoare ale virusului.

„MedLife a urmărit evoluţia tulpinii Alpha (britanice) de la momentul în care nu era nici măcar un caz de infectare cu această variantă pe teritoriul României până când a ajuns varianta dominantă. De asemenea, primele cazuri cu tulpina Beta (sud-africană) de la noi din ţară au fost identificate în urma secvenţierilor făcute în laboratoarele noastre. (...) Ne-am pregătit cu capacităţi mari de căutare  şi evaluare a cazurilor Omicron pentru a face screeneing prin metoda diferenţiată «S gene target failure», şi dacă autorităţile vor avea nevoie de ajutorul nostru în acest demers, avem toată disponibilitatea de a amplifica eforturile de screening, dublate desigur pentru siguranţă de secveţierea propriu-zisă”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte & CEO MedLife Group.

La nivel mondial, varianta Omicron a mai fost identificată în alte nouă ţări, pe lângă 11 din UE.

Luni, BioNTech a anunţat că a început să lucreze la un vaccin adaptat la noua tulpină, deşi la momentul actual nu există informaţii care să confirme că actualul vaccin nu mai este viabil. Marţi, şeful Moderna a spus însă că, până acum, cercetătorii înclină să creadă că va fi nevoie de un nou vaccin.


Oncolog