Persoanele care au avut COVID-19 prezintă un risc de două ori mai mare să dezvolte ulterior o embolie pulmonară sau probleme respiratorii, potrivit unui studiu al autorităţilor sanitare americane.


Cercetarea arată că, în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 64 de ani care au contractat COVID-19, una din cinci suferă, după ce a făcut boala, de simptome care îi pot fi atribuite, informează AFP şi Agerpres.

În rândul celor peste 65 de ani, una din patru persoane are simptome care apar post-infecţie.

Aceasta proporţie corespunde rezultatelor studiilor anterioare, care au estimat la circa 20 - 30% numărul persoanelor care se confruntă cu simptome COVID-19 pe termen lung.

Apariţia a 26 de probleme de sănătate potenţial legate de COVID-19 a fost studiată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, pornind de la o vastă bază de date din dosare medicale din SUA.

Simptomele resimţite de pacienţii care au avut COVID-19 după infectare - peste 350.000 de persoane -  au fost comparate cu cele ale pacienţilor care nu au făcut boala, pe o perioadă cuprinsă între martie 2020 şi noiembrie 2021.

„Foştii pacienţi cu COVID-19 prezintă semnificativ mai multe riscuri decât cei din grupul de control să dezvolte afecţiuni care pot fi atribuite unei infecţii anterioare”, a informat CDC.

Cele mai frecvente probleme de sănătate dezvoltate au fost simptomele respiratorii şi durerile musculoscheletale.

„Evaluările de rutină ale patologiilor care apar după COVID-19 sunt cruciale pentru a le reduce incidenţa şi impactul, în special la persoanele de peste 65 de ani”, a precizat CDC.

Agenţia federală a atenţionat că studiul nu a ţinut cont de statutul de vaccinare al pacienţilor şi că a fost realizat înainte de apariţia variantelor care se află, în prezent, în circulaţie.

 



Oncolog