Studiul, realizat de cercetători ai universităţilor Cambridge (Marea Britanie) şi Zhejiang (China) în 116 ţări, preţ de aproape 20 de ani, arată că există o legătură directă între creşterea poluării aerului şi rezistenţa la antibiotice.


Este prima cercetare de acest gen, şi a fost publicat în revista The Lancet, arată radiofrance.fr.

Autorul principal, profesorul Hong Chen de la Universitatea Zhejiang, estimează că „rezistenţa la antibiotice şi poluarea se numără (...) printre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii mondiale”

Cercetătorii chinezi şi britanici au declarat pentru The Guardian că analiza lor prezintă „probe solide” că nivelurile crescute de poluare atmosferică sunt asociate „unui risc crescut de rezistenţă la antibiotice”.

Fenomenul afectează persoane de toate vârstele, pe tot globul, şi duce la 1,3 milioane de decese anual. Cercetătorii lansează, prin urmare, un nou apel pentru scăderea poluării aerului, peste tot în lume.

Dacă nu are loc nicio schimbare în politicile actuale până în 2050, nivelul rezistenţei la antibiotice ar putea creşte cu 17%, iar numărul deceselor premature asociate s-ar putea dubla, avertizează oamenii de ştiinţă. 

 




Farmacist