Varianta Omicron a virusului SARS-CoV2 este la fel de periculoasă ca variantele anterioare, arată un studiu realizat în Statele Unite. Studiul contrazice alte cercetări, conform cărora tulpina respectivă ar fi mai transmisibilă, dar cu consecinţe mai puţin grave.


Deşi, iniţial, tulpina Omicron a fost considerată mai puţin severă ca predecesoarele sale, un studiu american arată că este la fel de periculoasă ca Delta şi ca toate celelalte variante ale SARS-CoV-2 care au provocat valuri de îmbolnăviri, informează Reuters, Agerpres şi L'Indépendant.

„Am constatat că riscurile de spitalizare şi de mortalitate au fost aproape identice”, au precizat cei patru cercetători de la Massachusetts General Hospital, de la Universitatea Minerva şi de la Harvard Medical School, care au condus studiul. Aceasta a fost realizat pe baza datelor provenite de la 130.000 de pacienţi cu COVID-19.

Cercetarea, care se află în proces de evaluare de către comunitatea ştiinţifică la Nature Portfolio, a fost publicată pe Research Square în data de 2 mai. A fost ajustată luând în calcul factori de eroare precum criterii demografice, situaţia vaccinării şi indexul de comorbidităţi Charlson.

Cercetătorii americani afirmă că studiile care au presupus că varianta Omicron este mai puţin severă au fost realizate în diferite locuri ale lumii - Africa de Sud, Scoţia, Anglia şi Canada – şi prezintă anumite limite: au subestimat numărul pacienţilor vaccinaţi şi numărul total de infectări în timpul valurilor Omicron recente, şi au exclus pacienţii care au efectuat teste rapide la domiciliu.

 



Alergologia