La peste 30 de zile de la îmbolnăvire, circa 25% din persoanele vindecate de COVID-19 au acuzat probleme de sănătate, arată cel mai vast studiu realizat în domeniu. Cercetarea a analizat datele medicale e peste 2 milioane de americani care s-au infectat cu SARS-CoV-2.


Ancheta a avut rolul de a studia efectele pe termen lung ale bolii, arată Fair Health. Această organizaţie indepedentă a colectat informaţiile furnizate de companiile de asigurare medicală, relatează  agenţia, AFP, preluată de publicaţia Le Journal de Québec.

Datele colectate şi examinate privesc circa 1,96 milioane de persoane depistate pozitiv, în intervalul februarie – decembrie 2020.

„Chiar dacă numeroşi pacienţi se vindecă de COVID-19 (...), unii prezintă simptome persistente sau noi, la peste patru săptămâni după ce au fost diagnosticate”, se arată în studiu.

Cele două probleme principale cu care s-au confruntat pacienţii vindecaţi au fost durerile – nevralgii, dureri musculare - , în 5% din cazuri, şi dificultăţi de respiraţie, în 3,5% din cazuri. Alte probleme medicale au fost hiperlipidemia sau hipertensiunea, indispoziţia, oboseala intensă, anxietatea, problemele intestinale, acufenele (0,21% din pacienţi).

Pacienţii care au raportat simptome asemănătoare înaintea infectării cu coronavirus au fost excluşi din studiu, la fel ca cei care sufereau de boli (cancer, insuficienţă renală) cu simptome care se puteau suprapune cu cele examinate.

Cercetarea mai arată că, la o lună şi peste de la momentul infectării, circa 23% din pacienţii vindecaţi au fost din nou la doctor, pentru a-şi trata cel puţin unul dintre simptomele enumerate mai sus.

Cei care au dezvoltat forme grave de COVID-19 au prezentat riscuri mai mari de a suferi de probleme post-spitalizare: aproape 50% din persoanele care fuseseră spitalizate au experimentat cel puţin o problemă medicală după vindecare, comparativ cu 27% din cazurile COVID-19 simptomatice şi 19% din cazurile asimptomatice.

Dintre pacienţii spitalizaţi şi apoi lăsaţi să plece acasă, 0,45% au decedat într-un interval de 30 sau peste de la infectare. Riscul de deces era, în cazul lor, de 46 de ori mai ridicat ca în cazul celor care nu fuseseră spitalizaţi.

Simptomele persistente ale COVID-19, numite COVID lung, sunt din ce în ce mai mult studiate de cercetători. Cauzele declanşării lor sunt în continuare necunoscute, notează Fair Health. „Ipotezele includ un răspuns imunitar persistent (...), leziuni neuronale produse de virus, care au nevoie de timp pentru a se vindeca, sau prezenţa durabilă a unei concentraţii scăzute de virus”, arată reprezentanţii Fair Health.


Pediatru