În Statele Unite, autorizaţia vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech a fost extinsă pentru copiii în vârsta de 12-15 ani, a anunţat Agenţia americană a medicamentului FDA. SUA devine astfel a doua ţară, după Canada, care permite imunizarea adolescenţilor sub 15 ani.


Într-un comunicat al FDA, preluat de Le Journal de Montréal, se arată că dezicia este „un pas important în lupta contra pandemiei”.

Până acum, vaccinul era autorizat pentru persoanele de peste 16 ani. Pentru tinerii sub 15 ani, serul Pfizer va fi administrat în două doze, la fel ca în cazul adulţilor.

SUA devin a doua naţiune, după Canada, care autorizează vaccinul pentru această grupă de vârstă. Agenţia europeană a medicamentului (EMA) studiază, la rândul său, posibilitatea administrării serului la adolescenţi.  

Preşedintele Joe Biden a subliniat, săptămâna trecută, rolul crucial al vaccinării la adolescenţi, în cadrul campaniei americane de imunizare. Astfel, ca urmare a anunţului FDA, 20.000 de farmacii sunt în măsură să administreze serul adolescenţilor, urmând ca şi pediatrii să se implice în procesul de vaccinare, în zilele următoare.

Studiile realizate cu peste 2.200 de adolescenţi din SUA au arătat că vaccinul a fost bine tolerat şi că răspunsul imunitar a fost „robust”.

Tinerii dezvoltă, în general, forme mai puţin grave ale COVID-19, dar participă la transmiterea virusului în sânul populaţiei. Imunizarea lor ar putea contribui la frânarea pandemiei şi ar ajuta la redeschiderea şcolii faţă în faţă.

Responsabilii Pfizer-BioNTech au anunţat că vor să depună, în septembrie, în SUA, o cerere de autorizare de urgenţă a vaccinului pentru copiii în vârstă de 2-11 ani.

 

Pediatru