Laboratorul american Merck a depus la Agenţia Medicamentului din SUA (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului său cu administrare orală, Molnupiravir. Potrivit unui studiu clinic, medicamentul reduce cu 50% riscul de spitalizare şi de deces la pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19.


Compania Merck a declarat că lucrează cu agenţiile de reglementare din întreaga lume, pentru a obţine utilizarea de urgenţă sau autorizarea de introducere pe piaţă a pastilei anti-COVID, arată agenţia AFP, preluată de Agerpres

Pentru cererea de autorizare, Merck se bazează pe un studiu clinic realizat împreună cu partenerul său, Ridgeback Biotherapeutics. Cercetarea a fost realizată în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cu cel puţin un factor de risc agravant. Toţi pacienţii au primit tratament timp de cinci zile de la primele simptome.

Rata de spitalizare sau de deces la pacienţii care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în rândul celor care au primit un placebo.

Niciun deces nu a fost reportat în rândul persoanelor tratate cu molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu.

 

Farmacist