La Clinica Medicală II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicată primului medic român din Târgu Mureş, dr. Petre Muscă (1883-1969), în semn de recunoaştere a multiplelor sale activităţi pe linie medicală şi socială.


Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş va acorda anual, cu ocazia Zilelor UMFST, diploma de onoare „Dr. Petre Muscă” unui medic care nu a fost cadru didactic universitar, dar care a contribuit în mod substanţial la dezvoltarea asistenţei medicale din judeţul Mureş, se arată într-o postare pe pagina Facebook a universităţii.

Dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate din judeţul Harghita, într-o familie de ţărani înstăriţi care număra 11 copii. După studiile şcolare efectuate în sat şi apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii „Franz Josef” din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910, se arată pe blogul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş (UMFST).

În timpul Primului Război Mondial, a fost medic pe frontul din Galiţia. După terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales în 1918 în Consiliul Naţional Român ca reprezentant al Ciucului.

Şi-a desfăşurat activitatea ca medic la Bilbor şi apoi la Târgu Mureş. În 1924, în calitatea sa de medic primar internist a fost numit director al vechiului spital orăşenesc de stat, de pe str. Sf. Gheorghe. Prin calităţile sale manageriale a reorganizat activitatea spitalului înfiinţând primele secţii ale acestuia şi a militat consecvent pentru necesitatea construcţiei unui nou spital. „Din păcate, realizarea acestui nou edificiu a trenat mai bine de un deceniu, din cauza lipsei fondurilor, ea fiind finalizată abia în februarie 1940”, se arată pe blog.
A sprijinit organizarea asistenţei medicale a elevilor, fiind o perioadă medic şi la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureş. În calitatea sa de preşedinte executiv al filialei Mureş a Societăţii „Principele Mircea”, patronată de Regina Maria, şi-a adus contribuţia la protecţia şi sănătatea gravidelor, lăuzelor şi a noilor născuţi.

Ca o recunoaştere a multiplelor sale activităţi pe linie medicală şi socială, ce aveau ca scop o viaţă mai bună a cetăţenilor oraşului, dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureş, funcţie pe care a onorat-o între anii 1931 şi 1932.

„În perioada ocupaţiei horthyste din 1940-1944, a rămas în oraş, fiind supus unor persecuţii şi arestări, ca şi alţi intelectuali români. Pe 6 octombrie 1944, după eliberarea oraşului de către trupele române şi sovietice, a fost numit, de către comandanţii acestora, primar al oraşului, funcţie pe care a deţinut-o doar până la mijlocul lunii noiembrie 1944, când administraţia românească a Ardealului de Nord a fost înlocuită cu cea sovietică”, se precizează pe blog.

Dr. Petre Muscă a încetat din viaţă în anul 1969, la vârsta de 86 de ani.

„În perioada comunistă de după 6 martie 1945, a fost marginalizat, casa i-a fost naţionalizată, iar în anii ‘50 a fost arestat şi condamnat pentru «activitate duşmănoasă împotriva regimului», ispăşindu-şi pedeapsa la închisoarea din Gherla. După executarea pedepsei a revenit la Târgu Mureş, fiind înmormântat în cimitirul Bisericii de Piatră”, a declarat rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Iniţiativa realizării plăcii comemorative a aparţinut inginerului Traian Sabău, vicepreşedintele Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi (greco-catolici) – Filiala Mureş.

 




Medic