Institutul Naţional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, pune la dispoziţie linia TELVERDE destinată cetăţenilor care doresc să obţină informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

Românii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE.

Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situaţii trebuie anunţate la numărul unic de urgenţă 112.

Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus), astfel că nu se poate vorbi de o epidemie, se arată într-o informare de la INSP.

Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat la Bucureşti, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş, este în stare bună şi nu prezintă simptome specifice. Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital şi se află în monitorizare, clinic şi biologic. De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica şi testa persoanele cu care cetăţeanul român, purtător al virusului a intrat în contact. În prezent, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş, sunt în lucru 17 probe biologice.

În acest moment, 99 de persoane se află în carantină, iar 5667 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 59) cu privire la coronavirus.