Cu ocazia zilelor de Mărţişor, Galeriile Artmark organizează o expoziţie dedicată muzelor pictorilor români, cu titlul „MuzeleLOR”. Evenimentul debutează pe 1 martie şi oferă o varietate de opere care ilustrează cele mai cunoscute muze din lumea artelor plastice, partenerele de viaţă ale marilor artişti clasici ori contemporani.


Fie că este vorba despre modelul preferat pe care l-a avut Nicolae Grigorescu, fie că este vorba despre soţia lui Nicolae Tonitza, ori despre cea a lui Gheorghe Petraşcu, toate sunt „ferestre” către poveşti romantice ori către adevărate cancanuri ale timpurilor în care au fost realizate, se arată într-un comunicat.

„Nicolae Grigorescu (...) a avut o viaţă amoroasă foarte discretă. Există, aşadar, foarte puţine informaţii despre femeile care i-au fost aproape. S-a remarcat doar povestea de iubire cu Maria Danciu, care i-a fost alături şi l-a îngrijit în ultimii 18 ani de viaţă. Considerată «muza preferată», i-a pozat artistului drept model în multe dintre lucrările sale reprezentând păstoriţe, iar uneori şi în cele reprezentând păstori, deoarece o costuma şi în haine bărbăteşti dacă avea nevoie... Ea i-a oferit şi un fiu, pe Gheorghe, şi se pare că i-ar fi devenit soţie abia în ultima zi de viaţă”, se subliniază.

Un alt întemeietor al şcolii româneşti de pictură, Ştefan Luchian, şi-a pictat şi el, în tinereţe, cu vizibilă adoraţie, aleasa inimii, aşa cum a făcut şi în lucrarea intitulată „Primăvară (Două muze)”.

Poate fi adesea remarcată în pictură şi soţia lui Gheorghe Petraşcu, aşa cum se întâmplă şi în lucrarea intitulată „Lucreţia în interior la Târgovişte”. Se pare că în acest caz vorbim despre „o muză impusă”, căci, spune literatura de specialitate, Lucreţia Petraşcu este cea care solicita să apară în cât mai multe dintre picturi.

 




Psihiatru (2)