În prima lună după redeschidere, Muzeul Farmaciei a atras un număr impresionant de vizitatori şi pregăteşte o gamă variată de evenimente speciale, pentru a aduce comunitatea mai aproape de istoria şi importanţa sănătăţii.


La numai o lună de la redeschiderea sa, Muzeul Farmaciei, o colecţie valoroasă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), a atras peste 4.500 de vizitatori, marcând un interes remarcabil din partea publicului, se arată într-un comunicat. Cifra subliniază un interes crescut şi relevanţa muzeului în contextul cultural şi educaţional actual.

„Suntem profund impresionaţi de numărul mare de vizitatori. Acesta confirmă interesul şi aprecierea pentru patrimoniul nostru şi ne motivează să continuăm să oferim experienţe educative de calitate.” afirmă dr. Felix Marcu, manager al MNIT.

Situată în Casă istorică Hintz, Muzeul Farmaciei oferă o fereastră spre trecutul farmaceutic şi medical al Transilvaniei. După o recentă renovare, clădirea îşi dezvăluie straturile istorice, de la ruine romane şi fundaţii medievale, la picturi murale de secol XVIII şi intervenţii recente, într-un spaţiu unde vizitatorii pot explora evoluţia farmaciei şi medicinei.

Muzeul găzduieşte o colecţie remarcabilă de peste 7.000 de artefacte originale, variind de la echipamente medicale istorice, la recipiente şi manuscrise de mare valoare. Vizitatorii au ocazia să parcurgă galeriile muzeului, unde pot admira nu doar instrumentarul medical de altădată, dar şi alte obiecte valoroase ce oglindesc schimbările în percepţia despre sănătate şi tratamentul bolilor de-a lungul timpului.

Muzeul a pregătit şi o serie de evenimente speciale pentru viitorul apropiat, având ca scop implicarea şi educaţia publicului în ceea ce priveşte istoria sănătăţii.

„În luna martie, vom anunţa cele trei tipuri de ateliere interactive, care se adresează în principal şcolilor, pentru programele Şcoala Altfel şi Săptămâna Verde, dar le sunt deschise şi celorlalţi vizitatori, în grupuri de 10-15 persoane”, a spus Ana-Maria Gruia, muzeograf în cadrul Muzeului Farmaciei.

Se vor organiza şi evenimente tematice: atelierul „Elixirul Dragostei” pe 24 februarie, „Ziua Internaţională a Sănătăţii” pe 7 aprilie, „Ziua Prevenirii Abuzului de Droguri” pe 26 iunie, „Ziua Internaţională a Imunizării” pe 10 noiembrie.

Sâmbătă, 24 februarie, de Dragobete, cei care plătesc un bilet au acces şi la Muzeul Farmaciei, şi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, se mai arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei. Între orele 10.00-14.00, se organizează atelierul „Elixirul Dragostei”: vizitatorii vor învăţa să prepare, cu ingrediente autentice şi cu tehnici farmaceutice tradiţionale, cadoul perfect pentru persoana iubită.

 


 

Farmacist