Compania biofarmaceutică americană Gilead Sciences anunţă extinderea prezenţei sale şi în aria terapeutică oncologie, prin lansarea în România a primului produs din portofoliu destinat pentru tratarea unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer mamar.


Compania a avut o prezenţă însemnată în cadrul Congresului Naţional de Oncologie 2023, desfăşurat în perioada 12-14 octombrie 2023 la Poiana Braşov. În cadrul evenimentului, Gilead Sciences România a prezentat profesioniştilor din domeniul sănătăţii principalele date cu privire la primul produs al companiei în aria oncologiei, se arată într-un comunicat.

Acesta este destinat pacienţilor adulţi cu cancer mamar nerezecabil sau metastazat, triplu negativ (mTNBC), care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puţin una pentru boală în stadiu avansat .

 

Aviz favorabil de la ANMDMR

Produsul a primit în martie 2023 avizul favorabil al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pentru intrarea necondiţionată în lista medicamentelor compensate pentru această indicaţie şi aşteaptă Hotărârea de Guvern pentru a intra în lista celor compensate de stat.

„Ne bucură faptul că putem pune la dispoziţia pacienţilor români acest tratament de ultimă generaţie care tratează una dintre cele mai agresive forme de cancer de sân. Sperăm ca decizia Guvernului de a pune la dispoziţia pacienţilor care au atâta nevoie de tratament să vină cât mai repede, astfel încât să ne urmăm scopul de a crea o lume mai sănătoasă pentru toţi oamenii”, a spus Claudiu Cheleş, director general Gilead Sciences România.

 

Terapii novatoare

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este un tip de cancer de sân agresiv, care are o şansă mai mare de a recidiva sau de a deveni metastatic faţă de alte tipuri de cancer de sân.

„Cancerul de sân triplu negativ metastatic este un tip de cancer de sân agresiv şi până acum a fost foarte dificil de tratat. Chimioterapia este tratamentul la care se apelează frecvent în aceste cazuri, însă aceasta nu oferă rezultatele pe care ni le dorim pentru pacienţi şi duce la scăderea calităţii vieţii acestora. Prin natura acestui cancer, care de multe ori nu are niciunul dintre cei mai comuni trei receptori de suprafaţă celulară în cancerul de sân, avem nevoie de terapii de ultimă generaţie, ţintite, care îmbunătăţesc rata de supravieţuire şi calitatea vieţii pacienţilor”, a declarat dr. Răzvan Curcă, medic primar oncologie medicală.

Programul Gilead de dezvoltare clinică în expansiune rapidă pentru acest produs este construit pe obiectivul de a oferi pacienţilor o viaţă mai lungă şi mai bună. Cunoscută ca un lider în tratamente antivirale, de la terapii antiretrovirale pentru pacienţii cu HIV şi tratamente fără interferon pentru hepatita C până la primul medicament autorizat pentru tratamentul COVID-19, compania Gilead îşi propune să devină un lider de top în oncologie în următorii ani.

„Suntem pe cale să devenim o companie aflată în top 10 în oncologie la nivel global până în 2030 şi, în cele din urmă, să ajutăm la tratarea unor diverse tipuri de cancer prin terapiile specifice pe care le dezvoltăm. Împreună cu compania Kite, care face parte din grupul Gilead, am construit un portofoliu oncologic de talie mondială cu aproximativ 60 de programe de cercetare clinică, acoperind până în acest moment peste 20 de indicaţii oncologice”, a mai subliniat Claudiu Cheleş.





Oncolog