Un copil de 5 ani, diagnosticat cu tulburare din spectrul autist (TSA), a înregistrat progrese de limbaj şi iniţiativă în urma transplantului de celule stem hematopoietice.


Stem Cells Bank, parte din Grupul MedLife, a asigurat anul trecut, în premieră, eliberarea unei probe de celule stem hematopoietice, în vederea unui transplant în cazul unui copil diagnosticat cu tulburare de dezvoltare din spectrul autist (TSA), se arată într-un comunicat. Transplantul s-a făcut în cadrul unui studiu clinic aprobat de ANMDMR, care evaluează comparativ eficacitatea şi siguranţa oxitocinei intranazale şi a transplantului cu celule stem din sângele ombilical, pentru îmbunătăţirea aspectelor funcţionale la copiii diagnosticaţi cu TSA.

Rezultatele după primele luni de la administrarea tratamentului cu celulele stem par să indice o evoluţie bună, primele progrese înregistrate de pacient fiind cele de limbaj şi iniţiativă. În continuare, copilul se află sub observaţie medicală, pentru a se urmări evoluţia clinică în timp.

Mathias s-a născut în 2016, moment în care părinţii au luat decizia de a proteja viitorul copilului lor prin stocarea celulelor stem din cordonul ombilical al bebeluşului. Probele au fost recoltate, procesate şi stocate de către Stem Cells Bank.

În 2021, micuţul Mathias, diagnosticat cu TSA, a fost înrolat, alături de mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, într-un studiu clinic desfăşurat în România, al cărui investigator principal este dr. Stăncioiu Felician. În cadrul studiului se urmăreşte îmbunătăţirea aspectelor funcţionale în urma administrării tratamentelor cu oxitocină şi cu sânge din cordonul ombilical. Evaluarea stării funcţionale se face prin chestionare specifice la momentul iniţial, la 2 luni, 6 luni şi 1 an după primele tratamente.

„Celulele extrase din cordonul ombilical s-au dovedit eficiente pentru tratarea sau ameliorarea mai multor tulburări de natură neurologică, precum leziuni ale măduvei spinării sau paralizie cerebrală, dar s-au făcut progrese şi în tratarea bolilor de inimă, a diabetului de tip 1 sau a bolilor inflamatorii intestinale prin folosirea acestei metode de tratament. În cazul tulburărilor din spectrul autist, unele studii desfăşurate la nivel internaţional arată că două treimi dintre pacienţii care au beneficiat de infuzia cu sânge din propriul cordon ombilical, care conţine celule stem, au făcut progrese semnificative, şi sperăm ca acest lucru să se întâmple şi în cazul pacientului nostru”, a declarat conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

În cazul copilului de 5 ani, administrarea probei de sânge s-a realizat pe cale intravenoasă, timp în care nu au fost identificate modificări semnificative în starea hemodinamică a pacientului şi nu s-au constatat reacţii adverse de tip alergic sau algic.

„Am o observat o schimbare de atitudine şi de prezenţă, cu îmbunătăţiri pe partea de relaţionare, de comunicare somatică, prin expresii facile noi, şi interes sporit pentru diverse activităţi. În plus, comunicarea cu el a devenit mai uşoară după ce a început să lege cu sens câteva silabe. Însă, cel mai important este că procedura nu a avut efecte adverse, lucru de care eram îngrijoraţi la început. Ne bucurăm că am fost inspiraţi în ceea ce priveşte recoltarea de celule stem la naştere şi că astfel, am putut să îi oferim o nouă şansă copilului nostru”, povesteşte tatăl lui Mathias.

Înainte de administrare, specialiştii au analizat viabilitatea celulară a probei, iar testele realizate au evidenţiat o viabilitate excelentă, de 97%, pentru celulele stem hematopoietice de interes. Stem Cells Bank este singura bancă de celule stem din România care foloseşte cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume, Biosafe Sepax 2, se precizează în comunicat.

 



Alergologia