Un nou studiu internaţional, publicat în iunie de Nature Neuroscience, corelează autismul cu modificări ale microbiomului prin axa intestin-creier, deschizând noi oportunităţi de tratament.


Studiul, desfăşurat de o echipă internaţională de experţi, a identificat dovezi care corelează microbiomul intestinal cu tulburările de spectru autist, transmit agenţiile TPS şi Agerpres.

Cercetătorii au identificat diferenţe importante în ceea ce priveşte microbiomul indivizilor cu autism din diferite cohorte de studiu din întreaga lume. Schimbările de microbiom sunt o caracteristică comună asociată autismului, se subliniază.

Mai mult, cercetătorii au descoperit corelaţii între modificările de microbiom şi factorii imunitari, printre care şi markerul inflamator IL-6, la indivizii cu autism.

„Corelaţia dintre modificările microbiomului şi markerii sistemului imunitar oferă informaţii valoroase despre modul în care microbiomul poate influenţa sănătatea indivizilor diagnosticaţi cu autism”, a declarat prof. Evan Elliott de la Universitatea Bar-Ilan. Succesul tratamentului cu microbiom fecal în modularea speciilor microbiene relevante reprezintă o cale promiţătoare pentru viitoare intervenţii terapeutice, a adăugat el.

Studiul susţine ideea că, ţintind axa intestin-creier, semnalele biochimice care se produc între tractul gastrointestinal şi sistemul nervos central pot deschide o nouă abordare terapeutică pentru un subgrup specific de indivizi cu autism.

Circa 75 de milioane de oameni din lumer suferă de tulburări de spectru autist.

 




Psihiatru (2)