Tiparele conectivităţii creierului ne duc cu un pas mai aproape de înţelegerea principiilor de bază ale cunoaşterii. Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, de la ETH Zurich şi de la Institutul Tehnologic din California au descoperit recent că tiparele create de neuroni pot fi folosite pentru afla mai multe despre funcţionarea creierului, potrivit site-ului Universităţii Newcastle.

În privinţa modelării neuronilor din cortexul vizual - cei responsabili de vedere - cercetătorii au arătat că tiparele aparent aleatorii ale acestora ar putea fi explicate prin reguli simple de dezvoltare.

În schimb, aceste tipare recurente pot fi utilizate pentru a înţelege mai bine modul în care neuronii îşi organizează conexiunile pentru a comunica între ei.
„La prima vedere, reţeaua neuronilor din creierul uman apare atât de încurcată şi complexă, încât ai crede că este imposibil să începi să înţelegi cum se conectează toţi. Dar ce am arătat noi este că anumiţi neuroni fac modele particulare care respectă unele reguli destul de simple. Dacă putem detecta aceste tipare în creier, atunci le putem folosi pentru a prezice cum se comportă anumiţi neuroni”, a declarat dr. Roman Bauer, cercetător la Şcoala de Computing.

Cercetătorul arată că, dacă putem înţelege modul în care animalele sesizează stimuli vizuali şi recunosc astfel obiectele, acest lucru ar putea revoluţiona tehnologia actuală.

„Când schimbăm orientarea unui obiect, creierul recunoaşte încă acel obiect şi se poate adapta cu uşurinţă la situaţia în schimbare. Dar inteligenţa artificială are o problemă reală cu asta. Dacă putem simplifica creierul la câteva modele cheie care pot fi traduse prin tehnologie, atunci poate fi posibilă crearea inteligenţei artificiale care să imite cu adevărat creierul uman. Mult mai important, înţelegând cum arată reţeaua neuronală sănătoasă, vom putea să detectăm schimbări sau anomalii şi să informăm despre noi tratamente”, a mai spus dr. Roman Bauer.