Un studiu clinic realizat în Statele Unite, la care au participat şi voluntari din Chile şi Peru, arată că vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, are o eficienţă de 79% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii. Practic, rezultatele dau undă verde depunerii documentelor necesare pentru autorizarea serului pe teritoriul american.

 

Vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 100% împotriva formelor severe sau critice ale bolii, precum şi împotriva spitalizărilor şi şi-a confirmat profilul de siguranţă, au anunţat reprezentanţii companiei. Aceasta a publicat rezultatele studiului clinic realizat pe un grup de voluntari din toate categoriile de vârstă, arată agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit AFP, preluată de Agerpres, vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 80% împotriva COVID-19 la persoanele vârstnice şi nu determină o creştere a riscului de cheaguri de sânge.

Noul studiu clinic a fost realizat pe 32.449 de participanţi, din care două treimi au primit o doză a acestui vaccin, a anunţat compania AstraZeneca într-un comunicat. Dintre voluntari 20% aveau peste 65 de ani, iar 60% prezentau probleme medicale - diabet, obezitate, afecţiuni cardiace - asociate riscului crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19.

Potrivit Reuters, noul studiu va contribui la eliminarea îngrijorărilor exprimate la nivel mondial, după ce mai multe ţări din UE au renunţat iniţial la prescrierea vaccinului AstraZeneca la persoanele vârstnice din cauza insuficienţei datelor asociate acestei categorii de populaţie în cadrul unor studii clinice precedente. În această lună, mai multe ţări din UE au suspendat acest vaccin „din precauţie”, temându-se că serul companiei britanico-suedeze ar putea să provoace cheaguri sangvine, uneori mortale.

După acea suspendare, majoritatea ţărilor europene au reluat administrarea vaccinului AstraZeneca în campaniile lor de imunizare, după ce Agenţia Europeană a  Medicamentului (EMA) a anunţat că acest ser este sigur şi eficace, iar politicieni din mai multe ţări s-au vaccinat cu serul AstraZeneca pentru a creşte încrederea populaţiei.

Potrivit companiei AstraZeneca, un comitet independent pentru siguranţa vaccinurilor a realizat o analiză a cazurilor de cheaguri sangvine din studiul desfăşurat în Statele Unite, precum şi a cazurilor de tromboză a sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), o afecţiune extrem de rară care provoacă cheaguri sangvine în creier, cu ajutorul unui neurolog independent.

Compania afirmă că acest comitet nu a găsit „niciun risc crescut de tromboză sau de evenimente tromboembolice în rândul celor 21.583 de participanţi care au primit cel puţin o doză a vaccinului”, a precizat comitetul independent.

AstraZeneca va pregăti în perioada următoare documentele necesare pentru a solicita autorizarea acestui vaccin de către agenţia americană din domeniul medical Food and Drug Administration (FDA).
 

Farmacist