Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, 14 noiembrie, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) – Grupul de lucru Diabet au semnat un protocol de colaborare, care reprezintă un angajament pentru parteneriat în domeniul prevenţiei şi managementului integrat al pacientului cu diabet, lansând un apel deschis pentru toţi factorii interesaţi.

Din cauza incidenţei din ce în ce mai ridicate şi a complicaţiilor bolii, diabetul priveşte nu doar persoana cu diabet sau medicul său, ci fiecare familie în parte, medicii diabetologi, celelalte specialităţi implicate în managementul diabetului, companii şi autorităţi”, explică prof. dr. Romulus Timar, preşedintele SRDNBM. Datele Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF) arată că una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată, iar mai puţin de 1 din 4 membrii familiei au acces la programe de educaţie pentru diabet. De aceea, consider că trebuie să avem o abordare de 360˚, colaborând eficient în problematica diabetului în ceea ce priveşte educaţia, prevenţia, în stabilirea diagnosticului precoce şi într-un tratament eficient, care să conducă la prevenirea riscurilor apariţiei bolii şi la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelor care suferă de această afecţiune.”

Protocolul de colaborare dintre SRDNBM şi ARPIM reprezintă un angajament pe termen lung asumat de cele două părţi în vederea susţinerii active a unor acţiuni care urmăresc prevenţia, depistarea precoce şi managementul integrat al pacienţilor cu diabet.

Cu toţii avem o responsabilitate faţă de pacienţii care suferă de diabet, să contribuim la îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii acestora. Protocolul de colaborare cu Societatea Română de Diabet reprezintă un prim pas pentru un parteneriat pe care dorim să-l extindem în următorii ani. Pentru a contribui eficient la creşterea gradului de educare cu privire la diabet şi complicaţiile afecţiunii, avem nevoie de sprijinul întregii comunităţi medicale – cardiologi, medici de familie, nutriţionişti, pediatri, endocrinologi, medici rezidenţi şi studenţi la medicină, precum şi de asociaţiile de pacienţi şi autorităţile responsabile în domeniu”, a declarat Cecilia Radu, coordonatorul Grupului de lucru Diabet din cadrul ARPIM.

Datele la nivelul României arată că 11,6% din populaţie suferă de diabet, prevalenţa ajungând până la 17,7% pentru grupa de vârstă 60-79 de ani. Cu toate acestea, gradul de conştientizare şi informare a populaţiei cu privire la diabet rămâne scăzut, atât pentru pacienţii cu diabet zaharat cât şi pentru non-pacienţi. Diabetul este perceput de către români ca o boală mai puţin gravă decât accidentul vascular cerebral, obezitatea, bolile de inimă, artrita sau hepatita. În acelaşi timp, 3 din 4 români sunt de acord că România se află în urma altor ţări din UE în ceea ce priveşte accesul la noi medicamente antidiabetice.

Complicaţiile cardiovasculare în diabet, care sunt considerate a fi principala cauză de deces în rândul pacienţilor (procentul este estimat la 50% şi poate urca până la 75%-80%) presupun costuri foarte ridicate. Având în vedere că se estimează o creştere a prevalenţei diabetului în toată Europa cu 16%, costurile financiare vor reprezenta tot mai mult o povară pentru bugetul sănătăţii.