În fiecare an, la 1 august, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest tip de cancer este atât de răspândit în lume, încât anual mor mai mulţi oameni din cauza bolii decât din cauza cancerului de colon, de sân şi de ficat la un loc.


Cercetările pentru descoperirea unui tratament care să pună capăt acestei afecţiuni înregistrează progrese semnificative, se arată într-un comunicat al companiei biofarmaceutice Takeda.

În fiecare an, 2,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonar  şi alte 1,8 milioane îşi pierd viaţa din această cauză . La noi, un român moare în fiecare oră din cauza aceleaşi afecţiuni, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Terapiile inovatoare cresc şansele de supravieţuire ale pacienţilor, iar Takeda România şi-a asumat misiunea de oferi astfel de tratamentele. 

„Cancerul pulmonar descoperit în stadii incipiente oferă pacienţilor şanse mai mari de vindecare. Din cauza lipsei simptomelor, o mare parte dintre cei afectaţi sunt diagnosticaţi în faze avansate ale bolii. Însă domeniul oncologiei se mişcă rapid. În doar câteva decenii, descoperiri inovatoare au revoluţionat modul în care abordăm boala şi tratarea acesteia. Takeda va avea în curând o opţiune de tratament disponibilă şi în România pentru persoanele care suferă de cancer pulmonar, care momentan aşteaptă aprobarea instituţională pentru a fi introdus în rambursare”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.

Cu toate că prevalenţa cancerului este în continuă creştere în toată lumea, accesul pacienţilor la îngrijire adecvată rămâne marcat de inegalităţi flagrante, se mai arată în comunicat. Factorii care determină apariţia inegalităţilor sunt multipli: venitul, educaţia sau ţara/regiunea de provenienţă a pacientului, discriminarea legată de rasă, gen, orientare sexuală sau vârstă.

De aceea, tema pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Cancerului Pulmonar este „Stoparea inegalităţii pentru îngrijirea pacienţilor”. Alegerea acestei teme este un semnal de alarmă şi un îndem de a colabora pentru eradicarea acestor disparităţi care privesc îngrijirea pacienţilor cu cancer pulmonar, se mai arată în document.

 



Oncolog