Ziua internaţională de luptă împotriva bolii lupus este marcată pe 10 mai, pentru conştientizarea, la nivel mondial, a acestei afecţiuni şi pentru acordarea de sprijin celor afectaţi şi familiilor acestora.


Ziua mondială este susţinută de Federaţia Mondială Lupus, o coaliţie de organizaţii de pacienţi cu lupus din întreaga lume, care urmăreşte o îmbunătăţire a calităţii vieţii persoanelor afectate de această boală cronică autoimună, potrivit worldlupusfederation.org şi worldlupusday.org, preluate de Agerpres.

Pentru diagnosticarea bolii, specialiştii estimează că este nevoie, în medie, de patru ani, şi de consultarea a trei medici diferiţi. Lupusul este dificil de diagnosticat, fiindcă prezintă simptome care pot fi confundate cu cele ale altor afecţiuni, variind mult de la un pacient la altul şi capabile să sufere modificări în timp.

Din cauza complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi pentru faptul că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% din pacienţii cu lupus mor în decurs de 15 ani de la diagnosticare, arată „Lupus Foundation of America”.

La nivel mondial, peste 5 milioane de oameni suferă de efectele acestei boli. Organizaţiile internaţionale desfăşoară la nivel global manifestări prin care cer sprijin în vederea finanţării cercetării medicale şi recunoaşterea lupusului ca o problemă importantă de sănătate publică.

În contextul pandemiei, în urma unui sondaj global al Federaţiei Mondiale Lupus, s-a constat că circa jumătate dintre cei chestionaţi au înregistrat o scădere a accesului la asistenţă medicală, mai mult de o treime nu au putut accesa vaccinul COVID-19 mai devreme decât populaţia generală, iar 10% din cei chestionaţi au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 - cu mult peste media globală a cazurilor confirmate.

 



Alergologia