EDITORIAL

Bine te-am găsit, cititorule!

Monica Tarcea

28 Aprilie 2023

Mă bucur să fac parte din echipa ce lansează această platformă de publicare ÅŸi de diseminare a informaÅ£iilor bazate pe dovezi, prin articole ÅŸi conferinÅ£e valoroase, în domeniul nutriÅ£iei ÅŸi dieteticii.

Am lansat această revistă pe fondul recunoaÅŸterii riscului existent pe piaÅ£a informaÅ£iilor legate de nutriÅ£ie, diete, siguranÅ£a alimentară, managementul bolilor asociate alimentaÅ£iei etc., un areal controversat, dar ÅŸi foarte important în menÅ£inerea stării noastre de sănătate ÅŸi a calităţii vieÅ£ii.

În contextul creÅŸterii frecvenÅ£ei bolilor asociate alimentaÅ£iei, a obezităţii, a modificării calităţii alimentului ÅŸi a stilului nostru de viaţă, ne propunem pe această cale să răspundem la întrebările dumneavoastră, să vă aducem mai aproape informaÅ£ii recente din domeniu, să creăm conexiuni între specialiÅŸti din toate domeniile asociate nutriÅ£iei, respectiv între experÅ£i ÅŸi pacienÅ£i sau consumatori.

Plecând de la numele acestei reviste, ne dorim susÅ£inerea profesiei de dietetician la noi în Å£ară, mai precis a specialiÅŸtilor bine pregătiÅ£i, implicaÅ£i, empatici, dedicaÅ£i pacienÅ£ilor, cercetării continue ÅŸi muncii în echipă.

Da, personal susÅ£in cu fervoare importanÅ£a colaborării interdisciplinare, bazată pe respect, profesionalism, efort continuu ÅŸi deschidere către studiu, într-o lume cu tot mai mulÅ£i factori de risc greu de gestionat, în care timpul ne este duÅŸman, iar unghiurile din care ar trebui privită o condiÅ£ie medicală sunt mai multe decât credem.

Credem că dieteticianul, ca parte din echipa medicală (alături de medic, farmacist, stomatolog, asistent medical, kinetoterapeut, antrenor de sport, profesor, psiholog, biolog, chimist sau inginer alimentarist), poate aduce un suflu nou prin competenÅ£ele sale dobândite în ÅŸcoală, prin îmbinarea stilului de viaţă cu calitatea alimentului, respectiv a prevenÅ£iei cu terapia nutriÅ£ională personalizată, evaluarea riscului de malnutriÅ£ie, a bilanÅ£ului alimentar din unităţile de învăţământ/instituÅ£ii/restaurante, promovarea programelor de sănătate nutriÅ£ională ÅŸi de comportament, educaÅ£ia pentru sănătate sau, implicit, calitatea produselor din industria alimentară.

Cu ce poate contribui un dietetician la starea noastră de sănătate în ciclul de viaţă?

Poate aduce un punct diferit de abordare a unui pacient, prin dietă individualizată, stil de viaţă, consiliere psiho-nutriţională.

Poate monitoriza pacientul după externarea din spital, poate susţine recuperarea şi refacerea postintervenţie chirurgicală sau pe parcursul tratamentelor oncologice.

Se poate implica în programe prevenÅ£ionale de intervenÅ£ie nutriÅ£ională comunitară, poate comunica cu medicul pentru a îmbunătăţi starea de sănătate ÅŸi nutriÅ£ională a pacientului, cu scăderea costurilor pentru sănătate în acelaÅŸi timp.

Poate gestiona nutrivigilenţa şi evitarea reacţiilor adverse aliment-medicament-supliment.

Consiliază un pacient să îÅŸi adapteze stilul de viaţă dincolo de limitele unui tratament sau de spitalizare.

Poate prezenta elemente de gastronomie şi gastrotehnie pentru adaptarea dietei, dar şi coordonarea de servicii de alimentaţie publică.

Estimează gradul de malnutriÅ£ie a unui pacient prin adaptarea dietei ÅŸi aportului de suplimente alimentare; astfel, susÅ£ine vindecarea mai rapidă ÅŸi îmbunătăţirea statutului acestuia.

Această profesie o regăsim peste tot în lume, unele ţări având deja o experienţă de peste 50 de ani de integrare eficientă a dieteticienilor în echipele multidisciplinare de evaluare ÅŸi intervenÅ£ie ­medicală. Primele instituÅ£ii din România care au iniÅ£iat această specializare au fost Universitatea de Medicină ÅŸi Farmacie din Târgu-MureÅŸ ÅŸi Universitatea de Medicină ÅŸi Farmacie „Iuliu HaÅ£ieganu” din Cluj-Napoca, în tandem, în anul 2008. În 2011, am avut prima generaÅ£ie de absolvenÅ£i de NutriÅ£ie ÅŸi Dietetică din Å£ară, respectiv în 2013 am avut împreună primii absolvenÅ£i de licenţă cu masterat în domeniu (trei ani de licenţă plus doi ani de masterat), cu creditare completă. În prezent sunt ÅŸapte universităţi care coordonează aceste programe de studiu ÅŸi sperăm ca numărul de facultăţi dedicate pregătirii acestor profesioniÅŸti să crească ÅŸi să se extindă în toate arealele ţării, pentru a acoperi necesarul acestora la nivel naÅ£ional, dar mai ales ne dorim recunoaÅŸterea acestor profesioniÅŸti ÅŸi angajarea lor în sistemul medical ÅŸi prin Casa de Asigurări de Sănătate, pentru creÅŸterea accesibilităţii populaÅ£iei la consilierea de specialitate.

În concluzie, vă salutăm pe toÅ£i cei interesaÅ£i de informaÅ£ii de valoare în acest domeniu sensibil, vă invităm la lectură încă din primul număr al revistei noastre ÅŸi vă provocăm deopotrivă să vă implicaÅ£i alături de noi la împărtăşirea experienÅ£ei câÅŸtigate, la dezbateri de actualitate ÅŸi prezentarea de subiecte „servite la cald” ÅŸi savuroase.

 

Echipa redacţională
a jurnalului Dietetician.ro

Articole din ediția curentă

REVIEW

Meniurile din spitale – prezent şi viitor

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Sorin‑Gabriel Ungureanu, Sarolta Tanaszi, Corneliu-Florin Buicu
În orice spital din România, în care obiectivul principal este satisfacţia pacienţilor în contextul îngrijirii medicale, calitatea meniului pe perioada internării implică munca în echipă multidisciplinară, formată din pr...
CERCETARE

Obezitatea şi tulburările de alimentaţie prin prisma proiectului Connected4Health – o abordare integrată, medicală şi umanistă a tinerilor cu obezitate şi tulburări de alimentaţie

AniÅŸoara Pop, Monica Tarcea
În acest articol, propunem o scurtă descriere a unui proiect de parteneriat strategic Erasmus+ derulat de către Universitatea de M...
REVIEW

Dieta durabilă şi asocierea cu modificările de mediu – o analiză de impact

Monica Tarcea, Irina Mihaela Matran, Diana Rus, Oana Moldovan
Dieteticienii, în calitate de specialişti în domeniu, dar şi de consumatori, pot contribui activ la dezvoltarea durabilă a sistemului de nutriţie, modelând obiceiurile nutriţionale individuale şi comunitare într-un mod d...
Articole din edițiile anterioare

EDITORIAL

Dragi cititori,

Monica Tarcea
În acest număr avem articole dedicate cu predilecţie terapiei medicale nutriţionale care ţinteşte statusul inflamator al organismului, evidenţiat prin boala oncologică şi obezitate....
REVIEW

Expozomul şi obezitatea – conexiuni şi riscuri

Monica Tarcea, Oana Moldovan
Obezitatea este una din provocările de sănătate publică din prezent, cu valenţe multiple, etiologie diversă şi impact socioeconomic. Prevalenţa obezităţii s-a triplat în ultimele decenii, aducând o povară enormă nu doar asupra sănătăţii oamenilor, ci şi asupra societăţii în general. ...
REVIEW

Nutrivigilenţa – un nou instrument pentru eficientizarea terapiei

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Florina Gliga, Monica Sânpălean, Cristian Cojocariu, Remus Sebastian Şipoş, Corneliu-Florin Buicu
Context. Pe lângă alimente, suplimentele alimentare sunt produsele cele mai consumate....